Ιερόσυλοι σε εκκλησίες της Κόνιτσας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/08/2014

Στόχος άγνωστων έγιναν δύο εκκλησίες και το Λαογραφικό Μουσείο στον Αμάραντο Κόνιτσας, οι οποίοι άρπαξαν θρησκευτικά κειμήλια και εκθέματα.

Ειδικότερα από τον ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, οι δράστες άρπαξαν το παγγάρι, μία εικόνα του Αγίου επενδυμένη με ασήμι, έναν χρυσοκέντητο υφαντό επιτάφιο και έναν ασημένιο σταυρό, ενώ προκάλεσαν ζημιές στο εσωτερικό της εκκλησίας. Στο ξωκλήσι Μεταμόρφωσης του Σωτήρος διέρρηξαν μόνον την πόρτα.

Από το Λαογραφικό Μουσείο αφαίρεσαν 20 παλιά δακτυλίδια, μία γυναικεία ζώνη κεντημένη με χάντρες, καθώς και μία θήκη πυρίτιδας. Και στις τρεις περιπτώσεις, οι άγνωστοι δράστες παραβίασαν τα σιδερένια κιγκλιδώματα που φέρουν τα παράθυρα, τόσο στο Μουσείο όσο και στις εκκλησίες.

Οι διαρρήξεις έγιναν αντιληπτές από τους κατοίκους, οι οποίοι ειδοποίησαν την αστυνομία. Μάλιστα, εκτιμάται ότι πρέπει να έγιναν το χρονικό διάστημα από τις 3 έως τις 6 Αυγούστου. Ο Αμάραντος είναι ένα χωριό με λιγοστούς ακρίτες στις παρυφές του Γράμμου, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, που απέχει 27 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα και 91 από τα Ιωάννινα.