Συμεών Φθιώτιδος:"Δεν ξεχώρισα κανέναν, θα τους ξεχωρίσει ο λαός μας με την δημοκρατική του κρίση"

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 30/04/2023

«Αγαπητοί μου Πατέρες και αδελφοί εν Χριστώ

Όπως είναι ήδη γνωστόν βρισκόμαστε επισήμως στην πατρίδα μας σε προεκλογική περίοδο, καθώς την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 θα προσέλθουμε στις κάλπες, για να ασκήσουμε ως πολίτες το εκλογικό μας δικαίωμα.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος συνιστά την μη ανάμειξη ημών των κληρικών, με οιονδήποτε τρόπο, στα των εκλογών.

Γι᾽ αυτό σας παρακαλώ πολύ να αποφύγετε την οποιαδήποτε δική σας προσωπική ανάμειξη στις προεκλογικές διεργασίες και ζυμώσεις, ιδιαιτέρως όμως σας υπενθυμίζω ότι αποτελεί ανεπίτρεπτη συμπεριφορά κληρικού η τυχόν από άμβωνος και εντός των λειτουργικών μας καθηκόντων άμεση ή έμμεση από μέρους μας αναφορά ή ανάμειξή μας στα των εκλογών.

Ασφαλώς και είναι ευλογία και χαρά να συμμετέχουν στις εκλογές, ακόμη και ως υποψήφιοι, συγγενικά μας πρόσωπα, ακόμη και α´ βαθμού, ή και στενοί λαϊκοί μας συνεργάτες στο εκκλησιαστικό μας έργο. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την με οποιονδήποτε τρόπο δραστηριοποίησή μας υπέρ του ενός ή άλλου υποψηφίου, υπέρ του ενός ή άλλου κόμματος.

Σας είχα τονίσει και κατά την ενθρόνισή μου ότι «το δικό μας χρώμα είναι το χρώμα της Φθιώτιδας» και ότι αγαπάμε τους πάντες, σεβόμαστε τους πάντες και είμαστε διάκονοι ενότητας και όχι διχασμών.

Άλλωστε οι συμπολίτες μας στην Φθιώτιδα θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ λίαν εκλεκτών υποψηφίων, από όλα τα πολιτικά κόμματα. Όλοι οι υποψήφιοι στην Φθιώτιδα είναι πνευματικά μας παιδιά, που ιδιαίτερα ως Επίσκοπός σας έμπρακτα όλους τους τιμώ, όλους τους αγαπώ, όλους τους ευλογώ. Δεν ξεχώρισα κανέναν, διότι θα τους ξεχωρίσει ο λαός μας με την δημοκρατική του κρίση, την οποία και θα σεβαστούμε.

Γνωρίζετε, καλοί μου πατέρες, την μέχρι τώρα, έως παρεξηγήσεως, επιείκειά μου για όλα τα ζητήματά σας. Παρακαλώ πολύ να τηρήσετε με ευλάβεια και σεβασμό όλα τα ανωτέρω, για να μην με φέρετε στην δύσκολη θέση να στενοχωρήσω κάποιον από εσάς και να πικραθούμε ουσιαστικά χωρίς λόγο και αιτία.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ιεροπρεπή, εκκλησιαστική και πατρική στάση σας»

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως