Αλεξανδρούπολη: Η εορτή της Αγίας Κυριακής

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/07/2014

Την Δευτέρα 7 Ιουλίου η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη της Αγίας μεγαλομάρτυρος Κυριακής και στην μνήμη της πανηγύρισε και φέτος ο περικαλλής Ναός στην Αλεξανδρούπολη, όπου φυλάσσεται και τεμάχιο εκ του ιερού λειψάνου της Αγίας. Για τις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις του Ιερού Ναού ο Μητροπολίτης μας προσεκάλεσε τον Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ.

Το απόγευμα της Κυριακής 6 Ιουλίου τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Κυριακής ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Καισαριανής κ. Δανιήλ και του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου.

Ο Ναός και το προαύλιό του κατακλύσθηκαν από κόσμο, καθώς η Αγία είναι ιδιαίτερα προσφιλής στους κατοίκους της πόλεως. Παρέστησαν οι Υφυπουργοί Παιδείας κ. Δερμεντζόπουλος και Εσωτερικών κ. Ντόλιος, η Αντιπεριφεριάρχις Έβρου κα. Νικολάου, ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Λαμπάκης, ο Στρατηγός της 12ης Μεραρχίας κ. Φαραντάτος, ο Ταξίαρχος της 23ης Ταξιαρχίας κ. Σταματιάδης, ο Διευθυντής της Αστυνομίας κ. Μενεξίδης κ.α.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Καισαριανής αναφέρθηκε στην Αγία και στο μαρτύριο της και στα τρία προσόντα που είχε: την αρετή της ανδρείας, την ομολογία και το μαρτύριό της. Ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον Σεβ. Καισαριανής για την παρουσία του στην πανήγυρη του Ναού και εξέφρασε την εκτίμηση που τρέφει για το πρόσωπό του.

Ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Αγίας στους δρόμους της πόλεως.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, Δευτέρας 7 Ιουλίου, τελέσθηκε η Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία της εορτής ιερουργούντος του Μητροπολίτου Καισαριανής κ. Δανιήλ και του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Καισαριανής μίλησε, με βάση το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, για τα πνευματικά δικαιώματα που έχουμε οι χριστιανοί, λόγω της πνευματικής σχέσης της «υιοθεσίας» που έχουμε με τον Χριστό.