Στο Σοχό Λαγκαδά ο αρχιεπίσκοπος

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/07/2014

Δοξολογία με αφορμή τα εβδομήντα χρόνια από την αποφυγή του ολοκαυτώματος του Σοχού της επαρχίας Λαγκαδά από τις τότε δυνάμεις κατοχής τελέστηκε χθες στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου του Σοχού, παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, του μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη και άλλων μητροπολιτών από γειτονικούς νομούς.

Στις 23 Αυγούστου 1944 γλίτωσαν από βέβαιο θάνατο χίλια επτακόσια άτομα άνδρες και γυναικόπαιδα που είχαν συγκεντρώσει οι δυνάμεις κατοχής σε δύο σημεία μέσα στο χωριό με σκοπό να τους εκτελέσουν και αποφεύχθηκε και η καταστροφή του Σοχού, όταν έφτασε σχεδόν την τελευταία στιγμή εντολή ακύρωσης της διαταγής. Η ημέρα αυτή γιορτάζεται από τότε κάθε χρόνο στο Σοχό, μαζί με τη γιορτή της Παναγίας, στην οποία αποδόθηκε το θαύμα της διάσωσης του χωριού.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη συνέχεια έκανε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του ευεργέτη του Σοχού και κτήτορα του ναού του Αγίου Γεωργίου Α. Χατζηχαρίσκου, με τη συμπλήρωση διακόσιων χρόνων από τον θάνατο του και αναφέρθηκε στην προσφορά του. Επίσης εγκαινίασε το Επισκοπείο και το Φιλοξενείο Νέων στο οποίο αρχικά μπορεί να φιλοξενηθούν έως και εβδομήντα παιδιά κάθε ηλικίας, με προοπτική να φτάσει τα εκατό παιδιά σε σύντομο χρονικό διάστημα.