Εγκαίνια Ιερού Ναού στα Λαγυνά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/07/2014

Ι.Μ.Λαγκαδά-Σήμερα 3ην του Μηνός Ιουλίου ε.έ., ημέρα κατά την οποία τιμούμε την εορτή της ευρέσεως των ιερών λειψάνων του νεοφανούς  Μάρτυρος Αγίου Ραφαήλ, ετελέσθησαν με κάθε επισημότητα και συμφώνως προς την εκκλησιαστικήν τάξιν των Εγκαινίων, όπως ορίζεται από το Τυπικόν της Αγίας μας Εκκλησίας, τα εγκαίνια του νεοδμήτου και περικαλλούς Ιερού Ναού των Αγίων Νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης-Λαγυνών.

Την παραμονή των Εγκαινίων, 2 του μηνός Ιουλίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, μετέφερε στον υπό εγκαινισμόν Ιερόν Ναόν της ενορίας των Λαγυνών, τα Μαρτυρικά Λείψανα τα οποία και εναπέθεσε εις την Αγίαν Τράπεζαν, όπως ορίζει η εκκλησιαστική τάξις των εγκαινίων, ψάλλοντας την ειδική Ακολουθία της υποδοχής των Λειψάνων η οποία περιέχει μαρτυρικά τροπάρια εντός του Ιερού Βήματος.

Εν συνεχείᾳ, πραγματοποιήθηκε έμπροσθεν του Ιερού Ναού και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας των Λαγυνών η υποδοχή των Ιερών και Μαρτυρικών Λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, τα οποία εκόμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ.κ. Ιάκωβος, καθώς και του Σεπτού Λειψάνου της κάτω Σιαγόνoς του Αγίου και Θαυματουργού Ραφαήλ του Νεοφανούς, που φυλάσσεται εις την Ιεράν Μονήν Αγίου Ραφαήλ – Σπηλίου, το οποίο και εκόμισε, κατόπιν σχετικής ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αθανάσιος Καραχάλιος.

Ακολούθως, ετελέσθη ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων του Ιερού Ναού χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ.κ. Νικηφόρου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ.κ. Ιακώβου και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.

Το πρωί της Πέμπτης, 3 του μηνός Ιουλίου ε.έ., ετελέσθη, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ.κ. Νικηφόρου, η Ακολουθία του Όρθρου με τούς Κανόνες των Εγκαινίων και εν συνεχείᾳ έλαβε χώρα η Τελετή των Εγκαινίων και η πρώτη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξαρχόντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ.κ. Ιακώβου και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Στην ομιλία του προς το πολυάριθμο εκκλησίασμα, που προσήλθε με κατάνυξη και ευλάβεια για να πάρει μέρος συμπροσευχόμενο στο σπουδαίο αυτό γεγονός, τόσο για την τοπική μας Εκκλησία όσο και για ολόκληρη την Ορθόδοξη Οικουμένη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ..κ. Ιωάννης ετόνισε ότι σήμερα είναι μία μεγάλη πανήγυρις για τη ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας, διότι φέρει στη μνήμη το γεγονός της θαυμαστής ανευρέσεως και ανακομιδής των ιερών λειψάνων των νεοφανών μαρτύρων, των νεομαρτύρων Αγίων. Και καθώς σήμερα εορτάζουμε αυτήν την εορτή έχουμε και την ιερά πανδαισία των ιερών εγκαινίων του πανσέπτου νεοδμήτου Ναού που μας θυμίζουν ότι η ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας είναι μια ζωή ανανεωτική, μια ζωή χάριτος, μια ζωή εγκαινισμού, μια ζωή καινή (καινούργια). Γι΄ αυτό και οι ύμνοι των εγκαινίων της Ακολουθίας μας λέγουν ότι αν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε τα εγκαίνια ενός ναού, πρέπει να ανακαινίζουμε τους εαυτούς μας, πρέπει να ζούμε την πνευματική διάσταση του γεγονότος που μας καλεί να ζήσουμε τη ζωή της καινής κτίσεως, τη ζωή της αφθαρσίας, τη ζωή της αθανασίας, τη ζωή των Αγίων της Εκκλησίας μας και ιδιαιτέρως να εμπνευστούμε από τη ζωή των Αγίων, τη μνήμη των οποίων και τιμούμε με τον νέον τούτον Ναόν.

Η ζωή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης, είναι ένα θαυμαστό γεγονός, είναι ένα γεγονός που μαρτυρεί τη γνήσια πίστη των ανθρώπων και όλων αυτών από την Ιεράν Νήσον της Λέσβου που υπήρξαν συμμάρτυρες. Εκεί, όταν ήρθε η ώρα, είχαμε τη μαρτυρία της πίστεως που σημαίνει ότι για τον καθένα από εμάς έρχεται μια ώρα κατά την οποία καλούμεθα να δεχθούμε τη χάρη. Αλλά έρχεται και μια ώρα που καλούμεθα να δώσουμε την ομολογία αυτής της χάριτος, αυτής της δωρεάς, αυτής της πίστεως. Γιατί δεν υπάρχει κανείς από εμάς που να μην έχει λάβει τη χάρη παρά Θεού. Όμως, ο καθένας δεν ανταποδίδει αυτήν τη δωρεά της χάριτος με την ευχαριστία προς τον Θεό και την ομολογία της πίστεως άλλα πολλές φορές και χωρίς να υπάρχει λόγος αρνείται τον Θεό και την πίστη και έτσι ο πειρασμός αποκτά δικαιώματα και κυριαρχία στη ζωή μας.

Εμείς, παρόλο που ζούμε σε έναν τόπο και σε μια εποχή που δεν έχουμε μαρτύρια και σφαγές, θα πρέπει να δίδουμε τη μαρτυρία της συνειδήσεως, να είμεθα οι υπομένοντες τις θλίψεις και τους πειρασμούς και να δίδουμε με τη ζωή μας και το παράδειγμά μας αυτήν την εμπειρία της συναντήσεώς μας με τον Κύριο.

Οι Άγιοι, λοιπόν, μας δίδουν αυτήν την ευκαιρία μέσα από το παράδειγμα τους, μας διδάσκουν. Κι όταν εμείς αναρωτιόμαστε πως είναι σήμερα δυνατόν να εφαρμόσουμε το Ευαγγέλιο, οι Άγιοι απαντούν ότι είναι δυνατόν και σήμερα να ζήσουμε με το θέλημα του Θεού. Οι Άγιοι έμειναν σταθεροί και αυτή τους η σταθερότητα στα φρικτότερα μαρτύρια αποδεικνύεται με το ότι, όταν τους ζητούσαν να αρνηθούν τον Χριστό, έλεγαν χριστιανός εἰμί. Μας δίδουν, λοιπόν, οι Άγιοι Μάρτυρες το παράδειγμα και τα εγκαίνια του νέου τούτου Ναού σήμερα είναι ένα γεγονός που συνδέει την πανήγυριν, το εόρτιον γεγονός της ανευρέσεως των ιερών λειψάνων και της ανακομιδής των Αγίων μας με το ιερό γεγονός των εγκαινίων.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ.κ. Ιάκωβον, ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να προστεί των εορτίων λατρευτικών εκδηλώσεων επί τῇ ευκαιρίᾳ των εγκαινίων του νέου ενοριακού Ναού των Λαγυνών, κομίζοντας τα Σεπτά και Μαρτυρικά Λείψανα των Αγίων Νεοφανών Μαρτύρων Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, τεμάχιο των οποίων ετοποθετήθη μεταξύ των υπολοίπων Μαρτυρικών Λειψάνων, εντός του Φυτού της Αγίας Τραπέζης. Παράλληλα, ευχαρίστησε και τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίον, ο οποίος έδωσε τη σχετική άδεια και ευλογία και έστειλε το Σεπτό Λείψανο της κάτω Σιαγόνoς του Αγίου και Θαυματουργού Ραφαήλ του Νεοφανούς, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον Ιερατικό Προϊστάμενο του νέου ενοριακού Ναού Αἰδεσιμολ. Πρωτ. π. Αθανάσιον Κατζιγκάν καθώς και όλους, όσοι εκοπίασαν,   για την ανέγερση αυτού του περικαλλούς και πανσέπτου Ιερού Ναού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη θεμελίωση του το έτος 2012.