Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Φατρίες και φαγοπότι στην τράπεζα Κύπρου

Αυτοκέφαλες Εκκλησίες | Δημοσίευση: 02/07/2014

Για 2-3 φατρίες, που θέλουν να έχουν το πάνω χέρι στην Τράπεζα Κύπρου, καθώς και για παιγνίδια που παίζονται και για φαγοπότι που δεν έχει σταματήσει, έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`, τονίζοντας την ανάγκη να αφεθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας να πάρει υπεύθυνα και υπόλογα τις αποφάσεις του. 

Ο Κύπριος Αρχιεπίσκοπος είπε ότι έχει αντιληφθεί ότι παίζονται παιγνίδια, όπως δεν έπρεπε να γίνεται, και προαισθάνεται, όπως πρόσθεσε, ότι “το φαγοπότι δεν έχει σταματήσει”. 

“Πιστεύω ότι θα μπορούσε το Συμβούλιο να συνέλθει, να δει τι χρειάζεται η Τράπεζα, πόση ανακεφαλαιοποίηση χρειάζεται, 500 εκ, 600, 1 δισ, να αποφασίσει το ποσό, να αποφασίσει την τιμή της μετοχής που θα εκδώσει. Για μένα είναι πολύ ύποπτο και το καταδικάζω, να έρθουν τα διάφορα επενδυτικά ταμεία για να βάλουν την τιμή. Εάν βάλουν την τιμή χαμηλή, την Τράπεζα θα την αρπάξουν αντί πινακίου φακής”, είπε και διερωτήθηκε αν είναι αυτό που θέλουμε. 

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως κάπου πρέπει να σταματήσουν οι “εξυπνάδες” και να “παύσουν οι διάφοροι, γιατί είναι 2-3 φατρίες” που θέλουν να έχουν το πάνω χέρι στην Τράπεζα. “Αρκετά υπέστη ο κυπριακός λαός, πολλές αδεξιότητες είχαμε κατά καιρούς που οδήγησαν αυτό το λαό στο σημείο κάποιοι να πεινούν. Κάπου νομίζω πρέπει να προσγειωθούν και να δουν το καλώς νοούμενο συμφέρον της Τράπεζας που ταυτόχρονα είναι και το καλώς νοούμενο συμφέρον και του κυπριακού λαού. Αυτό θέλω ως Εκκλησία να γίνει, να υλοποιηθεί”, είπε.  

Σε ερώτηση αν η Τράπεζα οδεύει προς την καταστροφή, απάντησε πως “εάν θα συνεχίσουν οι φατρίες να αγωνίζονται ποια θα επιβληθεί, το κακό θα έρθει”.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι φατρίες αυτές, ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλησε να πει περισσότερα. “Νομίζω εκείνοι που είναι καταλαβαίνουν”, κατέληξε.