Η Κεφαλλονιά τίμησε την εορτή του Αγίου Παναγή

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/06/2011

 Στις  7 Ιουνίου η εκκλησία μας  τιμά την κοίμηση (6-6-1888) και  την ανακομιδή (7-6-1976) των ιερών λειψάνων του νέου Αγίου της Ορθοδοξίας, Αγίου Παναγή, ο ονομαστός ως παπα- Μπασιάς. Φέτος η εορτή είχε άλλη οντότητα όπως αρμόζει σε έναν τόσο θαυματουργικό Άγιο. Την παραμονή της εορτής πραγματοποιήθηκε ιερά αγρυπνία προεξάρχοντος του πρωτοσύγκελου της Ιεράς μητροπόλεως μας π.Γερ.Φωκα στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα Ληξουρίου, όπου πλήθος λαού της πόλεως συμμετείχαν στην τόσο κατανυκτική ατμόσφαιρα που υπήρχε στο ναό. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε παράκληση του αγίου στον ίδιο ναό με την παρουσία του Μητροπολιτου Κεφαλληνίας κ. κ. Σπυρίδωνα,  και εν συνεχεία μεταφορά της εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου στον γειτονικό ναό του Αγίου Νικολάου Μηνιατών  (λόγω  του ότι ο ναός είναι πιο μεγάλος) για να τελεσθεί ο μέγας αρχιερατικός εσπερινός  με τη παρουσία πλήθος ιερέων και κόσμου.

            Την κυριώνυμο μέρα της εορτής χοροστατούντος του  μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. κ. Σπυρίδωνα, τελέσθηκε ο όρθρος και η πανηγυρική θεια λειτουργία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και για πρώτη φορά στη πόλη του Ληξουρίου έγινε λιτάνευση της εικόνος και των Ιερών λειψάνων του Αγίου Παναγή με τη συμμετοχή Ιερέων, προεξάρχοντος του  τη πρωτοσυγγέλου της Ιεράς μητροπόλεως μας π.Γερ.Φωκα, της Φιλαρμονικής Σχολής, του Β’ Δημοτικού σχολείου και των παιδιών με τις παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες, του 1ουσυστήματος Ναυτοπροσκοπων και του συλλόγου Δασοπυρόσβεσης και πλήθος λαού προς το κελί στο οποίο ζούσε ο Άγιος στο Ληξούρι και δια της παραλιακής οδού και της πλατείας επιστροφή στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος  και την ευλόγηση των άρτων στο κενοτάφιο του Αγίου. Η ημέρα έκλεισε με ένα σύντομο κήρυγμα του π.Γερ.Φωκα και εναπόθεση των Ιερών λειψάνων στον ασημένιο θρόνο του Αγίου. 

            Τέλος  ας ευχηθούμε να  μας προστατεύει ο Άγιος Παναγής, από τα δύσκολα χρόνια που διαβαίνουμε και ας είναι δίδαγμα η πορεία του για τον καθένα μας. (φωτο: Το Βήμα του πολίτη - Σάκης Βούτος)