Αναβίωσε το έθιμο στην Παναγία Καθολική

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/04/2023
Τρίτη της Λαμπρής και στην Παναγία Καθολική της Γαστούνης εορτάσθηκε η ανάμνηση του θαύματος της Παναγίας. Το προαύλιο του ιστορικού ναού είχε κατακλύσει από νωρίς πλήθος κόσμου.
Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανασίου και συμμετεχόντων κληρικών της Ι.Μ. Ηλείας και πριν την λιτάνευση της εικόνας πραγματοποιήθηκε το έθιμο της καύσης του ομοιώματος του αράπη που φέτος διοργάνωσε το ΝΠ Πολιτισμού του Δήμου Πηνειού. Να σημειωθεί ότι συμμετείχε και ο προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛΑΣ π. Αλέξιος Κουρτέσης.
Ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος, μετά την λιτάνευση της εικόνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Με κάθε λαμπρότητα μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική ευλάβεια, όπως αρμόζει στην Μητέρα του Αναστάντος Ιησού Χριστού, εορτάσαμε την ανάμνηση του θαύματος της Παναγίας της Καθολικής στην Γαστούνη με Αρχιερατική Θεία λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Αθανάσιο. Παρακολουθήσαμε μαζί με εκατοντάδες προσκυνητές που βρέθηκαν εδώ από ολόκληρη την Ηλεία, το έθιμο της καύσης του ομοιώματος του αράπη, που συμβολίζει και τον κακό μας εαυτό όπως ανέφερε και ο Δεσπότης μας, ένα έθιμο με πολλούς συμβολισμούς, που έρχεται από παλιά και διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το ΝΠ Πολιτισμού του Δήμου Πηνειού. Ευχαριστούμε την Φιλαρμονική Γαστούνης και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του εθίμου μας».
Ο πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού του Δήμου Πηνειού κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος δήλωσε:
«Ευχαριστούμε την οικογένεια αδελφών Ανδρικάκη που επί σειρά ετών είχε αναλάβει την κατασκευή του ομοιώματος για το έθιμο της καύσης του αράπη. Φέτος το ΝΠ Πολιτισμού του Δήμου Πηνειού όπως είχε δεσμευτεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέλαβε την εκδήλωση και συγκεκριμένα την κατασκευή του ομοιώματος βασιζόμενο μάλιστα σε ιστορικές περιγραφές καθώς και την διαδικασία καύσης με την υποστήριξη σχετικών εφφέ. Η κατασκευή ανατέθηκε σε καλλιτέχνη κατασκευής ομοιωμάτων στην Πάτρα και η καύση έγινε από αδειούχο έμπειρο πυροτεχνουργό. Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας».
Παρόντες στην αναβίωση του εθίμου ήταν οι βουλευτές κ. Διον. Αυγερινοπούλου και οι κ.κ. Α. Νικολακόπουλος, Μ. Κατρίνης, Δ. Καλαματιανός, η πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου κ. Μαρία Μπίλια, οι αντιπεριφερειάρχες κ. Θ. Βασιλόπουλος και Δ. Νικολακόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΣ Δήμου Πηνειού κ. Σπ. Βασιλείου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Αθ. Θεοδόσης, πρώην δήμαρχοι, ο διευθυντής του Γραφείου του Δημάρχου κ. Γ. Καραστέργιος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι ΤΚ, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και υποψήφιοι βουλευτές και εκπρόσωποί τους.