Διωγμοί των Χριστιανών στον σύγχρονο κόσμο

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 10/03/2023

Η Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Συνοδικού Μεγάρου, Ημερίδα με θέμα τους Διωγμούς των Χριστιανών στον σύγχρονο κόσμο. Ομιλητής ήταν ο Αγγλικανός Επίσκοπος Truro, Rt Revd Philip Mountstephen και θέμα της ομιλίας του ήταν: Persecution: Ancient Scourge, Modern Crisis”.

Την Στρογγυλή Τράπεζα που ακολούθησε, συντόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ και συμμετείχαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματέας της Σ.Ε. Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, καθώς και ο Δρ Κανονικού Δικαίου, Εντεταλμένος Διδάσκων ΕΚΠΑ κ. Βασίλειος Μεϊχανετσίδης.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Σ.Ε. Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ενώ παρέστησαν ο εν Ελλάδι Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, ο Μητροπολίτης των εν Ελλάδι Αρμενίων κ. Κεγάμ,  ο Μητροπολίτης των εν Ελλάδι Κοπτών κ. Παύλος, ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Matthew Lodge, ο Αποκρισάριος του Αρχιεπισκόπου Καντερβουρίας στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών π. Leonard Doolan, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, o Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Παντελεήμων Παπασυννεφάκης, Γενικός Διευθυντής της Α.Μ.Κ.Ε. «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ», μέλη του Διπλωματικού Σώματος, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Aττικής και Συνοδικοί Γραμματείς.  

Προ της Ομιλίας, ο εκλεκτός ομιλητής ενημερώθηκε από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατο κ. Φιλόθεο, περί του έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, του προσέφερε τον τόμο «Μαύρη Βίβλος Διωγμών και Μαρτυρίων του εν Τουρκία Ελληνισμού (1914-1918) - Le Livre noir - The Black Book», τον οποίον εξέδωσε στα αγγλικά και τα γαλλικά η Αποστολική Διακονία σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.

 

 

Εκ του Γραφείου Τύπου

της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος