Ι.Μ. Χαλκίδος: Εις Πρεσβύτερον χειροτονία

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/02/2023
Τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους εόρτασε η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, με επίκεντρο τις δύο μεγάλες πανηγύρεις στην Αρχιερατική Περιφέρεια Χαλκίδος.
Το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος ετελέσθη στην Αίθουσα του Θρόνου της Ιεράς Μητροπόλεως, προς εξυπηρέτηση των ενοριτών του παλαιοχριστιανικού Ι. Ναού της πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής, της οποίας το ένα κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο, αλλά παραμένει κλειστό, λόγω των αναστηλωτικών έργων που διενεργούνται σε όλο τον Ναό.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στην παρρησία του Αγίου Χαραλάμπους προς τον Θεό, η οποία ήταν προϊόν της ακλόνητης πίστης του και των αρετών του, που παρά την μεγάλη του ηλικία καλλιεργούσε αδιάκοπα και δεν πτοήθηκε μπροστά στα φρικτά μαρτύρια, αλλά με την στάση του κατάφερε να μεταστρέψει τους δημίους του σε μάρτυρες του Χριστού. Με την ίδια παρρησία του και μετά το μαρτύριό του, έγινε διώκτης των λοιμικών ασθενειών και πολλοί τόποι τον έχουν πολιούχο, διότι προστάτευσε τους ανθρώπους από ασθένειες, είτε τους έσωσε από μεγάλο σεισμό ή, κατά την ναζιστική Κατοχή, έσωσε από αντίποινα των κατακτητών πολλούς ετοιμοθανάτους.
Την επομένη, 10 Φεβρουαρίου 2023, το πρωί στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Χαραλάμπους Αφρατίου ετελέσθη ο Όρθρος, η αρχιερατική χοροστασία, η Θεία Λειτουργία και η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακ. Χρυσοστόμου Τσούβαλη, όπου τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν Κληρικοί της πόλεως Χαλκίδος και της περιοχής Ληλαντίου, με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου.
Στην ομιλία του προς τον νέο Ιερέα και νέο Εφημέριο της Ενορίας του Αφρατίου, ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε τις αρετές του Αγίου Χαραλάμπους, τονίζοντας ότι πρέπει να τις μιμηθούμε τόσο οι Κληρικοί όσο και οι Λαϊκοί. Του συνέστησε επίσης, να έχει ως πρότυπο του τον Άγιο Χαράλαμπο, τον οποίο καλείτε να υπηρετήσει στην Ενορία αυτή, που ιδιαίτερα τιμάται μαζί την Παναγία, από τους κατοίκους της και κατά συγκυρία ο Άγιος Χαράλαμπος τιμάται από τους μαρμαροτεχνίτες, όπως και ο νέος Ιερέας π. Χρυσόστομος είναι και εξασκεί αυτή την τέχνη. 
Πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε τις ενέργειες της Ιεράς Συνόδου για την ενίσχυση των σεισμοπλήκτων συνανθρώπων μας σε Συρία και Τουρκία και την συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης από την Ι. Μητρόπολη και αμέσως μετά ανέγνωσε την ικετήριο ευχή επ’ απειλή σεισμού. 
 
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Κούκουρας 
 
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ