Βυτίνα: Εορτή Πολιούχου Αγίου Τρύφωνος

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 01/02/2023
Οι Βυτιναίοι, καίτοι η εορτή του Αγίου Τρύφωνος εορτάζεται στα μέσα του Χειμωνα (1η Φεβρουαρίου) και παρ’ όλο το δριμύ ψύχος, λόγω του υψομέτρου, που είναι κτισμένη η Κωμόπολη, πανηγυρίζουν εξαιρετικά και τιμούν με μεγαλοπρέπεια τον Άγιον Τρύφωνα, προς τιμήν του οποίου ανήγειραν μέγαν και περικαλλέστατον Ναόν. Ο Ναός αυτός, χτίσθηκε το 1846, χάρη στη μεγαλοδωρία του Βασιλέως Όθωνα και με δαπάνη και συνδρομή των εγχωρίων αλλά και των απανταχού της γης συμπολιτών, όπως αναγράφει στον Πρόναον του Αγίου η εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα: «ΔΑΨΙΛΕΙΑ ΤΕ ΘΕΟΣΕΒΟΥΣ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΟΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΗ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΟΥ ΜΗΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΦΙΛΟΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΟΘΕΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΤΑΙ ΟΥΤΟΣΙΝ Ο ΝΑΟΣ.» Η δε σκαλισμένη στη λευκού μαρμάρου εικόνα του Αγίου το 1847, δαπΆνη Ιωσήφ Δ. Ταμπακοπούλου, είναι τοποθετημένη στην κορυφή της κυρίας εισόδου του Ναού.
Από την εποχή, που ελυτρώθηκε η πόλις από την φοβερά επιδημία της πανούκλας, η οποία εμαστιζε την περιοχή, χαρη στη θαυματουργική επέμβαση του Αγίου και μετα την υποδοχή της εικόνας του Αγίου, που έστειλαν απόδημοι Βυτιναίοι από τη Μικρα Ασία, η οποία ενθρονίστηκε στον Ιερό Ναό του, τον Άγιον Τρύφωνα τον θεωρούν Πολυούχον, Προστάτην και φύλακα των κατοίκων και της πόλης τους. Τόση είναι η ευλάβεια των Βυτιναίων προς Αυτόν, ώστε παντού, όπου και αν εγκατασταθούν, οργανώνουν συνοικισμούς και ανεγείρουν Ναόν προς τιμήν του Αγίου Τρύφωνος.
 
Καθε χρόνο την εορτήν του Αγίου, οι Βυτιναίοι από όλα τα διαμερίσματα της Χώρας που διαμένουν και αρκετοί από το εξωτερικό, επιστρέφουν στην γενέτειρά τους, για να εορτάσουν και τιμήσουν μαζί με τους λοιπούς κατοίκους της Βυτίνας την μνήμην του Αγίου. Πηγή Arcadia-portal φωτο Ionian Channel