Ανανεώνεται-σχεδόν-ηλικιακά η ιεραρχία

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 25/06/2014

από τον Κώστα Ζαφειρίου

 

(φωτο Χρήστος Μπόνης)

Ανανεώνεται ηλικιακά-στο βαθμό που μπορεί- η ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ένας Επίσκοπος 60 ετών, και τρεις αρχιμανδρίτες 50, 46 και 39 ετών , εξελέγησαν  από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, μητροπολίτες σε αντίστοιχες μητροπόλεις.

 

Μητροπολίτης Φωκίδος 

 

Ο μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος είχε δώσει αγώνα για να αποκτήσει βοηθό επίσκοπο. Και πράγματι το 2009 πέτυχε να εχει στη μητρόπολή του τον αρχιμανδρίτη Θεόκτιστο Κλουκίνα που εξελέγη επίσκοπος με τον τίτλο της Πάλαι πότε Διαλαμψάσης Επισκοπής Ανδρούσης. Το 2014 ο μητρόπολίτης Σπάρτης έδωσε και πάλι αγώνα για τον δεί μητροπολίτη Φωκίδος. Και το πέτυχε. Ο νέος μητροπολίτης, Σπαρτιάτης στην καταγωγή, γεννήθηκε το 1954, υπηρέτησε πολλά χρόνια στη Μητρόπολη Γόρτυνος όπου εκεί διετέλεσε και διευθυντής του Γυμνασίου στη Μεγαλόπολη. Η μητρόπολη Φωκίδος είναι μια μικρή και ήσυχη μητρόπολη και ο νέος δεσπότης θα στηρίξει το πλούσιο έργο που άφησε πίσω του ο παραιτηθείς μητροπολίτης Αθηναγόρας.

 

 

Μητροπολίτης Ελασσώνος 

 

Με 68 ψήφους εξελέγη μητροπολίτης Ελασσώνος ο αρχιμανδρίτης Χαρίτωνας Τούμπας.

Γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1975, χειροτονήθηκε διάκονος τό ἔτος 1996 καί πρεσβύτερος το 1998. Πτυχιοῦχος τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς Θεσσαλονίκης ἀπό τοῦ ἔτους 2001.

Από της χειροτονίας του υπηρετεῖ ως Εφημέριος τῆς Μητροπόλεως Ελασσῶνος, ἀπό τοῦ 2000 Γραμματεύς της, από το 2003 Γενικός Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος καί ἀπό το 2008 πρωτοσύγκελλός της. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και ο μακαριστός προκάτοχός του θα είναι περήφανος για τον διάδοχό του.

 

 

Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος 

 

Η μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, από πολλούς θεωρείται «ηλεκτρική καρέκλα». Είναι δύσκολη μητροπολιτική επαρχία στη διοίκησή της και ο αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Άνθης , ο νέος εκλεγμένος μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος το γνωρίζει. Η συγκεκριμένη μητρόπολη είναι η μοναδική εν Ελλάδι που έχει δύο πρώην μητροπολίτες της, εν ζωή. Ο 50 χρονος Κερκυραίος στην καταγωγή π. Τιμόθεος, έμπειρος κληρικός που διακρίνεται για το χαμηλό του προφίλ, από το έτος 1999 υπηρετεί στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως Γραμματεύς σε διάφορες Συνοδικές επιτροπές.

Από τον Ιούλιο του έτους 2006 ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.Τον Ιούλιο του 2012 του ανετέθησαν από την Σύνοδο τα καθήκοντα του διευθυντού της Αστικής ΜΚΟ «Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών-Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων».

 

 

Μητροπολίτης Ιωαννίνων 

 

Ένας από τους στενούς συνεργάτες του αρχιεπισκόπου Αθηνών εξελέγη μητροπολίτης της ιστορικής μητροπόλεως Ιωαννίνων με τα πολλά κληροδοτήματα και θέση στο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας. Ο αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης, πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αναλαμβάνει το πηδάλιο της μητρόπολης Ιωαννίνων,γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας το 1968 από γονείς Έλληνες μετανάστες.Στις 30 Δεκεμβρίου του 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα και υπηρετεί από τότε ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το 2009 ανέλαβε προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών και από το 2011 πρωτοσύγκελλος της Ι.Α.Α. Από τη μητρόπολη Ιωαννίνων, την παλαιότερη στον Ελλαδικό χώρο, εκλέχθηκαν δύο Αρχιεπίσκοποι Αθηνών: ο μακαριστός Σπυρίδων Βλάχος (μητροπολίτης το 1916 και Αρχιεπίσκοπος το 1949) και ο μακαριστός Σεραφείμ Τίκκας (μητροπολίτης από το 1958 ως το 1974, οπότε και εκλέχθηκε Αρχιεπίσκοπος).