Αγωνία στα Ιωάννινα

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 24/06/2014

Δεν «τραβάει το σχοινί» το πατριαρχείο

 

(αναδημοσίευση από ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ) Κορυφώνεται η αγωνία στους εκκλησιαστικούς κύκλους για την αυριανή εκλογή του νέου μητροπολίτη Ιωαννίνων, με την πλάστιγγα όμως να γέρνει φανερά προς την επιλογή που έχει κάνει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

 

Την αίσθηση αυτή επιβεβαιώνουν δύο στοιχεία: ότι αφενός χτες ο κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε ξανά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, χωρίς να γίνει γνωστή η συζήτηση που έγινε και δεύτερον, η ανακοίνωση του Πατριαρχείου που αφενός ενέκρινε τον κατάλογο των αυριανών υποψηφίων, αφετέρου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει διάθεση δημιουργίας κρίσης από πλευράς του. Με αντίστροφη σειρά, τα πράγματα έχουν ως εξής: με ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο σχετικά με τη μητρόπολη Ιωαννίνων, διευκρινίζει ότι ναι μεν ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την επιθυμία του προς ον κ. Ιερώνυμο, να «εκλεγεί συγκεκριμένος κληρικός εγνωσμένης προσφοράς προς την Μητέραν Εκκλησίας, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, αλλά και την Αγιωτάτην Εκκλησίαν της Ελλάδος και τον Μακαριώτατον προσωπικώς», αλλά αυτό δεν συνιστά παρέμβαση, παρά μόνο «επιθυμία και ευχή». Το Πατριαρχείο ρίχνει την ευθύνη στα ΜΜΕ για τα περί «παρέμβασης» και αρνείται κατηγορηματικά ότι θα αμφισβητήσει το αυτοκέφαλο της ελληνικής Εκκλησίας, αλλά και ότι θα πάψει να εκφράζει άποψη για τις «Νέες χώρες». Μια σύντομη εξήγηση για τις «νέες χώρες», στις μητροπόλεις των οποίων ανήκουν και τα Γιάννενα και την «παλαιά Ελλάδα», είναι η εξής: Στα 1927 με νόμο του ελληνικού κράτους και συνδυαστικά, με δύο πράξεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και λίγο αργότερα, της Εκκλησίας της Ελλάδας, οι μητροπόλεις περιοχών που εντάχθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, παραχωρήθηκαν στην Εκκλησία της Ελλάδας, πνευματικά όμως παρέμειναν στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στα διοικητικά τον πρώτο λόγο έχει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, αλλά ο πατριάρχης έχει δικαίωμα διαγραφής υποψηφίων μητροπολιτών από τις σχετικές λίστες.

 

Τι σημαίνουν οι δηλώσεις

 

Μετά και την προχτεσινή δήλωση του μητροπολίτη Ναυπάκτου ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση των Ιωαννίνων, αλλά και την αποδυνάμωση της υποψηφιότητας του αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιου, μετά τις «εξηγήσεις» του πατριαρχείου, τα ονόματα που μοιάζουν πιο πιθανά, είναι αυτά του κύκλου συνεργατών του κ. Ιερώνυμου: ο Μάξιμος Παπαγιάννης, πρωτοσύγκελος της αρχιεπισκοπής, ο γραμματέας της επιτροπής οικονομικών της ΔΙΣ, αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Συμεωνίδης και με «αστερίσκο», την πιθανότητα να είναι υποψήφιος ιερωμένος από τα Γιάννενα.

 Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα ξεκινήσει αύριο το πρωί στις 9 να συνεδριάζει, με πρώτο θέμα ουσιαστικά την πλήρωση των μητροπόλεων Φωκίδας, Ιωαννίνων, Ελασσόνας, Θεσσαλιώτιδας και Φαναριοφαρσάλων.