Χειροτονία στην ενορία Αγ. Πάντων Μονάχου

Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 23/06/2014

Η εις Διάκονον χειροτονία του Γεωργίου Σιώμου

 
Ένα δικό μας παιδί από την ενορία μας οΓεώργιος Σιώμος χειροτονήθηκε Διάκονος.Συγκλονιστικές στιγμές εκτυλίχτηκαν την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Ιουνίου τ.έ. στην ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου.
    Ένας φέρελπις νέος ενετάχθη στους κόλπους της Ελληνικής Ορθόδοξης Μητροπόλεως Γερμανίας για να διακονήσει τον απόδημο Ελληνισμό μέσα από τις τάξεις της. Πρόκειται για τον 27χρονο Γεώργιο Σιώμο παιδί μεταναστών, του Κωνσταντίνου και της Κωνσταντίνας, από την Φούρκα Ηπείρου και την Καστοριά αντίστοιχα, γεννημένος και μεγαλωμένος στην πόλη του Αννοβέρου. Στο Μόναχο βρέθηκε ως φοιτητής της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του εκεί γερμανικού Πανεπιστημίου, του οποίου πλέον είναι πτυχιούχος και υποψήφιος διδάκτορας.
 
         Παρασκευή 20 Ιουνίου, ώρα 18:30 ξεκινάει η ακολουθία του εσπερινού, στον ιερό ναό Αγίων Πάντων. Χοροστατεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αριανζού κ. Βαρθολομαίος, ενώ συμπροσεύχομενος στο ιερό βρίσκεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος. Στο τέλος του εσπερινού «κελεύεται» ο Γεώργιος προκειμένου να περιβληθεί το τίμιο ράσο ως άγαμος κληρικός.
 
Έχει περάσει λίγο διάστημα από την ημέρα εκείνη που κατετάγη στην Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Γνωστός ο Γεώργιος στον Ηγούμενο της Μονής π. Βαρθολομαίο και σε αρκετούς πατέρες της. Η απόφασή του να ενταχθή στην συγκεκριμένη Αδελφότητα ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι ο πνευματικός του, ο πατήρ Γεράσιμος Φραγκουλάκης, εφημέριος Αννοβέρου ανήκει στην ίδια Αδελφότητα.
 
Μετά από παράκληση του Ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής Επανωσήφη γίνεται η τελετή της ρασοευχής από τον Επίσκοπο Αριανζού κ. Βαρθολομαίο. Προς τιμήν του εφόρου και προστάτου της Μονής Αγίου Γεωργίου, ο Γεώργιος παραμένει Γεώργιος.
Όλοι σιωπηλοί παρακολουθούν με βουρκωμένα τα μάτια. Παρόντες η μητέρα του Ντίνα ο αδελφός του  Νίκος, συγγενείς και φίλοι από τη Γερμανία, άλλες χώρες της Ευρώπης, από την Ελλάδα και την Αμερική. Σίγουρα, νοητώς παρών και ο πατέρας του Κωνσταντίνος, ο οποίος έχει προ πολλών ετών αποβιώσει. Ο Επίσκοπος Αριανζού με όμορφο τρόπο περιγράφει και τονίζει τη σημασία των όσων εκείνη τη στιγμή γίνονται. Καταφανώς συγκινημένος και ο Μητροπολίτης Γερμανίας απευθύνει λόγους και συμβουλές πατρικές στον Μοναχό Γεώργιο. Ιλαρά, κατανυκτικά, πνευματικά, όμορφα και Ορθόδοξα «κέκλικεν» η Παρασκευή.
Σάββατο πρωί 21 Ιουνίου. Η ακολουθία του Όρθρου ξεκινάει στις 8:15 το πρωί. Εκείνη τη στιγμή καταφθάνει, μετά από 10 ώρες ταξίδι, το λεωφορείο που έχει ναυλωθεί μεταφέροντας ενορίτες από το Αννόβερο.
 
Των ιερών ακολουθιών και της χειροτονίας προεξάρχει ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Αριανζού κ. Βαρθολομαίο και πλαισιωμένος από πλειάδα ιερέων της Μητροπόλεως με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο π. Αμβρόσιο Κουτσουρίδη και τη συμμετοχή και άλλων κληρικών από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Παρών μαζί με τον πνευματικό του και ο Διάκονος Ειρηναίος από την Μονή Επανωσήφη εκπροσωπώντας τον Ηγούμενο και την Αδελφότητα. Όλα κυλούν όμορφα. Κατάνυξη και σιωπή απόλυτη την ώρα της χειροθεσίας σε Υποδιάκονο. Έφτασε και η μεγάλη στιγμή της εις Διάκονον χειροτονίας. Ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος μιλά με πάθος για την διακονία του ορθόδοξου κληρικού και προτρέπει τον Υποδιάκονο Γεώργιο, από οποιοδήποτε μετερίζι κι αν βρεθεί να μην παύσει να είναι διάκονος του πιστού λαού του Θεού.
Την μεγάλη στιγμή της χειροτονίας εύκολα δέκρινε κανείς μάτια βουρκωμένα, σε όποιο σημείο του ναού κι αν έστρεφε το βλέμμα του. Η ατμόσφαιρα δονήθηκε από τα Άξιος, που με όλη τη δύναμη της ψυχής του φώναζε το εκκλησίασμα. Παρούσα και η Γενική Πρόξενος στο Μόναχο κυρία Σοφία Γραμματά καθώς και Καθηγητές από την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή Μονάχου και άλλων Πανεπιστημίων.
Το όλο επιβλητικό κλίμα που επικρατεί γίνεται συγκλονιστικότερο με την ψαλμωδία της Βυζαντινής χορωδίας ιεροψαλτών Μονάχου, της οποίας ο χειροτονούμενος είναι μέλος, υπό την διεύθυνση του Καθηγητού του Πανεπιστημίου Μονάχου κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου.
Κι αφού όλα τέλειωσαν στο ναό η χαρά και η γιορτή μεταφέρθηκε στο προαύλιο και στους παρακείμενους χώρους όπου παντού είχαν στρωθεί τραπέζια γιορτινά ετοιμασμένα από την αγάπη του κόσμου για τον «δικό» τους Γιώργο. Γιατί έτσι τον αισθάνονται όλοι, δικό τους άνθρωπο. Τον γνώρισαν μέσα από την δραστηριοποίησή του από την ενορία, από το πανεπιστήμιο, από την ενασχόλησή του με τους διάφορους φορείς και συλλόγους του Μονάχου, αλλά και του Αννοβέρου. Χορευτικά συγκροτήματα από την Ηπειρωτική Κοινότητα Μονάχου και το Σύλλογο Ποντίων Μονάχου χορεύουν προς τιμή του νέου Διακόνου.  Στις ομιλίες που ακούσθηκαν όλοι, μα όλοι, μιλούσαν για ένα μέλος της οικογένειάς τους που και υπό τη νέα του ιδιότητα θα συνεχίζει να τους κάνει υπερήφανους. - http://hannover-orthodoxie.blogspot.de