Εκλογή 3+1 μητροπολιτών-Το 1984 σε μια μέρα είχαν εκλεγεί έξι!

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/06/2014

του Κώστα Ζαφειρίου

 

Μεσούντος του θέρους, στις 25 Ιουνίου, θα συγκληθεί υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την πλήρωση των κενών Μητροπολιτικών εδρών.

Αυτές είναι: η μητρόπολη Ιωαννίνων , η μητρόπολη Φωκίδος, η μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και η μητρόπολη Ελασσώνος.

 

Δεν είναι πρώτη φορά που η Ιεραρχία θα εκλέξει τόσους μητροπολίτες σε μια συνεδρίαση, αφού το 1984 ο τότε αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ είχε συγκαλέσει την Ιεραρχία η οποία εξέλεξε έξι (6) μητροπολίτες! Ο μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, σίγουρα το θυμάται.

 

Αρκετά είναι τα ονόματα των αρχιμανδριτών που ακούγονται για τις τέσσερις χηρεύουσες μητροπόλεις, ενώ επισης ακούγονται και ονόματα δύο ιεραρχών (ο ένας με μεταθετό).

 

Η ιστορική μητρόπολη Ιωαννίνων χήρεψε μετά την εκδημία του 84χρονου Θεόκλητου, τον περασμένο Απρίλιο.

Τον Μάρτιο είχε προηγηθεί η παραίτηση του μητροπολίτη Φωκίδος κ. Αθηναγόρα, λίγο πριν τον επισκεφθεί επιτροπή που θα τον εξέταζε αν είναι ικανός να διοικεί. Η συγκεκριμένη μητρόπολη είναι από τις πτωχότερες οικονομικά μητροπόλεις.

Τον Μάϊο εξεδήμησε ο μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος, σε ηλικία 61 ετών.

Προχθές η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την παύση του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλου και την κήρυξη της Μητροπόλεως εν χηρεία. Ο 74χρονος μητροπολίτης έχει πρόβλημα υγείας το οποίο όμως-σύμφωνα με συνεργάτες του-δεν τον εμποδίζει στην άσκηση των διοικητικών του καθηκόντων. Με την περίπτωση του μητροπολίτη Κυρίλλου, υπάρχει νομικό πρόβλημα.

Με υπόμνημα που κατέθεσε στην Δ.Ι.Σ. δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του κ. Νικολάου Καλλιούρη, (σύμφωνα με την ιστοσελίδα dogma.gr) ο κ. Κύριλλος θέτει θέμα συνταγματικότητας της διαδικασίας προαναγγέλλοντας προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Κύριλλος, η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι αντισυνταγματική, αφού σε αυτήν συμμετείχε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενάντια στα όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα, (σ.σ. άρθρο 89 παρ. 3 όπως προέκυψε από την Ζ΄ Αναθεωρητική Βουλή το 2001), που απαγορεύει την ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς.

Το πιθανότερο λοιπόν είναι στις 25 Ιουνίου να μην συμπεριλαμβάνεται η μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος στις υπό πλήρωσιν μητροπόλεις μέχρι να υπάρξει δικαστική απόφαση.