Λαμπρή παρουσία της Βυζαντινής Χορωδίας στη Ρωσία με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/06/2011

Η Βυζαντινή Δημοτική χορωδία του Δήμου Ηρακλείου βρέθηκε στη Ρωσία, όπου έδωσε τρεις προγραμματισμένες συναυλίες, από 4 ως 8 Μαΐου, στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο, στον Καθεδρικό Ναό της Τούλα και στην μεγάλη αίθουσα πολιτισμού Τσαϊκόφσκι στη Μόσχα. Η χορωδία μετέβη στη Ρωσία μετά από πρόσκληση του, παγκόσμιας εμβέλειας, 10ουΠασχαλινού Φεστιβάλ Μόσχας 2011, ενώ τη διεύθυνσή της είχε ο Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης κ. Εμμανουήλ Σουργιαδάκης. Το Φεστιβάλ, που διεξήχθη ταυτόχρονα σε 50 ρωσικές πόλεις, φιλοξένησε πλήθος καλλιτεχνών από πολλές χώρες και τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Διμίτρι Μεντβέντεβ και του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου.

Τις συναυλίες αυτές παρακολουθούσε πάντοτε, εκτός από αξιωματούχους της Ρωσικής Κυβέρνησης, του Ρωσικού Πατριαρχείου και της Ελληνικής Διπλωματικής Αποστολής, πυκνότατο ενθουσιώδες ακροατήριο, το οποίο εξέφρασε, με πρωτοφανείς και συγκινητικές εκδηλώσεις, την αγάπη του για την Ελλάδα και την μουσική της παράδοση.

Στην πόλη Τούλα διαβάστηκε αναστάσιμο χαιρετιστήριο μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου προς το Μητροπολίτη Τούλας και Μπέλεφ κ. Αλέξιο και έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων εν μέσω θερμών εκδηλώσεων.

Πολλοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί (όπως το κρατικό κανάλι πολιτισμού Κουλτούρα και το κανάλι Σογιούζ), το Ράδιο Ρωσία (ο μεγαλύτερος ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας), το κανάλι «΄Ενωση» του Ρωσικού Πατριαρχείου και άλλοι κάλυψαν δημοσιογραφικά τις εμφανίσεις της Βυζαντινής χορωδίας και σχολίασαν με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια, την απόδοση των ύμνων, ενώ παρουσιάσαν ηχητικά αποσπάσματα και συνεντεύξεις του Διευθυντή της Χορωδίας.

Η εμφάνιση της Χορωδίας στο Φεστιβάλ χαρακτηρίστηκε, από τα ρωσικά ΜΜΕ, ως μια από τις λαμπρότερες παρουσίες. Έγκριτοι μουσικοκριτικοί χαρακτήρισαν την ερμηνεία των ύμνων αυστηρή ασκητική ανδρική ψαλμωδία, πρότυπο λαμπρής παραδοσιακής εκτέλεσης, ταξίδι μέσα στο χρόνο.

Να σημειωθεί ότι από τα μέλη της Χορωδίας παραδόθηκαν παραδοσιακά προϊόντα (λάδι, κρασί, μέλι, σταφίδες) τα οποία εκτέθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Η Χορωδία έτυχε εξαιρετικής φιλοξενίας από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ. Εκ της Αρχιεπισκοπής Κρήτης