Κυριακή της Πεντηκοστής στον Κοιμητηριακό ναό Τριπόλεως

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/06/2014

Την  Κυριακή της Πεντηκοστής, 8η  Ιουνίου 2014, πανηγύρισε με κάθε μεγαλοπρέπεια ο Κοιμητηριακός Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Τριπόλεως.
       Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό. Ιερείς εκ της Τριπόλεως και της γύρω περιοχής  συμμετείχαν  στον Εσπερινό  και στη λιτάνευση της ιεράς Εικόνος εντός του Κοιμητηρίου.

Ο  Σεβ. Μητροπολίτης κατά την διάρκεια της Λιτανείας  έκανε δέηση υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των ψυχών των υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος αγωνισαμένων και πεσόντων, των Αρχιερέων, των ευλαβώς Αρχιερατευσάντων εν τη Ιερά Μητροπόλει Μαντινείας και Κυνουρίας, των Ιερέων και πάντων των κεκοιμημένων εν και ενταφιασθέντων εν τω Κοιμητηρίω της Τριπόλεως.

Πλήθος Τριπολιτών,  αρχόντων και προσκυνητών, συμμετείχε στην Ακολουθία του Εσπερινού.

Συγκινητική ήταν  η παρουσία των οικείων των κεκοιμημένων την ώρα της περιφοράς της ιεράς Εικόνας πλησίον των μνημάτων των δικών τους ανθρώπων.
       Τα καντηλάκια, αναμμένα στα μνήματα, συμβόλιζαν και έδειχναν  σε όλους την προσμονή των νεκρών δια την ώρα και τη στιγμή του αγίου φωτός της αναστάσεως, της μεγάλης εκείνης ώρας της Κρίσεως.

Ξεχωριστή ήταν και μοσχοβολιά του θυμιάματος στα μνήματα, μοσχοβολιά, η οποία ανέβαζε εις τα επουράνια τις θερμές προσευχές των χριστιανών μας.
          Ο νέο-ανεγειρόμενος Κοιμητηριακός Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος, βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Τριπόλεως. Έχει ανεγερθεί τα τελευταία χρόνια, επί Αρχιερατείας του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, στο σημείο όπου υπήρχε παλαιότερα Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος και σε χώρο, ο οποίος είχε παραχωρηθεί εκ του Ενοριακού Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Τριπόλεως, εκτάσεως περίπου 50 στρεμμάτων.

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας και ανεγέρθη κατόπιν πρωτοβουλίας του Σεβ. Ποιμενάρχη  μας, ως σημείο αναφοράς και τόπος επιζητήσεως της χάριτος του Αγίου Πνεύματος,  συνάμα δε, δόξης και τιμής της Αγίας Τριάδος.  

Ανήμερα της εορτής της Αγίας Τριάδος ο Σεβ.  Μητροπολίτης μας, θα τελέσει τη Θεια Λειτουργιά στην εορτάζουζα Ενορία Αγ. Τριάδος Αθήναιου Μαντινείας.

                                                                                                                                             + Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας