Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος στην Ι.Μ. Αγ. Νικολάου Άνω Βάθειας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/01/2023

Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία εορτάζει την μνήμη του Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Μακαρίου του Αιγυπτίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Άνω Βάθειας, όπου και ιερούργησε, πλαισιούμενος από τον Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό-Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως και τον Σακελ. Δημήτριο Αργύρη-Εφημέριο  Άνω  Βάθειας, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Οικον. Κυριακός Κοκκάλας-Εφημέριος του Ι. Ναού Τιμίου Προδρόμου Αμαρύνθου.

 

Η παρουσία του Σεβασμιωτάτου στην Ιερά Μονή έγινε με διπλή αφορμή, δηλαδή τα ονομαστήρια της Καθηγουμένης Μακαρίας Μοναχής και την 48η επέτειο από την κοίμηση του μακαριστού Προκατόχου του Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Νικολάου (Σελέντη), ο οποίος εκοιμήθη την 19η Ιανουαρίου 1975.

 

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, με έναυσμα το τροπάριο του Αγίου Μακαρίου, αναφέρθηκε στο πνευματικό άθλημα της αγρυπνίας, όπως βιώνεται από αιώνων στην ασκητική ζωή των Μοναχών αλλά και κάθε χριστιανού, που επιθυμεί να ευαρεστεί τον Θεό με την αυτοθυσία του και την προσευχητική διάθεση. Επίσης, αναφέρθηκε στον προστάτη της Ορθοδοξίας, Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό, αναφέροντας ότι αγωνίσθηκε υπέρ της Πίστεως με όπλο την αλήθεια κατά της πλάνης και όχι τη μισαλλοδοξία κατά των αιρετικών.

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενάρετη βιοτή του μακαριστού Προκατόχου του κυρού Νικολάου (Σελέντη), για την ανάπαυση του οποίου ετελέσθη ιερό Μνημόσυνο, ενώ δεν παρέλειψε να ευχηθεί εορτίως και στην εορτάζουσα Καθηγουμένη Μακαρία.

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος προσκύνησε στον τάφο του αειμνήστου Νικολάου, αλλά και των υπολοίπων αοιδίμων Προκατόχων του, αφού εκεί ευρίσκεται, με απόφαση και ενέργειες του μακαριστού Νικολάου το Κοιμητήριο των Αρχιερέων της Ιεράς μας Μητροπόλεως και στη συνέχεια,  η Αδελφότητα της Ι. Μονής προσέφερε το καθιερωμένο κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής για τον Σεβασμιώτατο, τους Ιερείς και όλους τους ευλαβείς προσκυνητές, που προσήλθαν στην Θεία Λειτουργία.

 

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον π. Νεκτάριο, επισκέφθηκε, κατόπιν προσκλήσεως, τα γραφεία της Διευθύνσεως Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Ευβοίας, όπου τον καλωσόρισαν ο Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Ζημιανίτης και σύσσωμο το περί αυτόν προσωπικό της Διευθύνσεως και εκεί ευλόγησε την καθιερωμένη Βασιλόπιττα, ευχόμενος σε όλους να συνεχίσουν να διακονούν ευόρκως το υψηλό καθήκον της παιδαγωγίας και της γενικής μέριμνας της Α/βάθμιας Εκπαιδεύσεως στο Νομό.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ