Ο Άγιος Νεκτάριος και η 15η Ιανουαρίου

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 15/01/2023

π.Τιμόθεος Ηλιάκης15 Ιανουαρίου 1847, δέχθηκε στην γενέτειρά του, την Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, το ιερό μυστήριο της βάπτισης, και έλαβε το όνομα Αναστάσιος.

15 Ιανουαρίου 1877 χειροτονείται διάκονος με το όνομα Νεκτάριος, στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος & Βικεντίου της πόλης της Χίου, από τον επιχώριο Μητροπολίτη Γρηγόριο.( Είχε προηγηθεί η Μοναχική κουρά του κατά την οποία είχε λάβει το όνομα Λάζαρος, Το όνομα Νεκτάριος το έλαβε προς τιμή του Αγίου Νεομάρτυρα Νεκταρίου του εκ Βρυούλων που μαρτύρησε στη Χίο ) .
15 Ιανουαρίου 1889, ημέρα Κυριακή, χειροτονείται Μητροπολίτης της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Μητροπόλεως Πενταπόλεως .Η χειροτονία έγινε στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου Καΐρου, από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρόνιο, συλλειτουργούντων αυτώ και των Αρχιεπισκόπων πρώην Κερκύρας Αντωνίου και Σιναίου Πορφυρίου του Α΄.
15 Ιανουαρίου 1998, επί Πατριάρχου Αλεξανδρείας Πέτρου του Ζ΄, έγινε η αποκατάσταση του Αγίου από την εκδιώξασαν Αυτόν Αλεξανδρινή Εκκλησία .