11 νέοι βαπτίστηκαν στον "νέο Ιορδάνη"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/05/2014

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε το μεσημέρι, ανήμερα της εορτής της Ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, στο υπαίθριο βαπτιστήριο του πανηγυρίζοντα ιερού ναού της Αγίας Λυδίας, στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού η ομαδική βάφτιση έντεκα ενηλίκων. Σε αυτόν τον ιερό τόπο για τους χριστιανούς όλων των δογμάτων, ο Απόστολος των Εθνών Παύλος το έτος 51 μ.Χ. βάφτισε τη Λυδία, την πρώτη Ελληνίδα και Ευρωπαία χριστιανή.


 

Κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής της Αγίας Λυδίας το ευαγγελικό μήνυμα του Απόστολου Παύλου “ζωντανεύει”. Οι μνήμες γυρνούν χιλιάδες χρόνια πίσω και η μετάδοση του χριστιανισμού μέσω του ιερού μυστηρίου της βαπτίσεως μεταφέρει τους παριστάμενους στα πρωτοχριστιανικά χρόνια. Τότε που ο απόστολος Παύλος βλέποντας το όραμα του άντρα Μακεδόνα πέρασε με καράβι από την Τρωάδα στο αρχαίο λιμάνι της Νέαπολις (σημερινή Καβάλα) πατώντας έτσι για πρώτη φορά το πόδι του επί ευρωπαϊκού και ελληνικού εδάφους. Μαζί με τους συνεργάτες του Τιμόθεο, Σίλα και Λουκά περπάτησαν στην Εγνατία Οδό και μέσω αυτής έφτασαν στην φημισμένη πόλη των Φιλίππων όπου ίδρυσαν την πρώτη εκκλησία στην Ελλάδα και την Ευρώπη.


 

Ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Φιλίππων - Νεαπόλως και Θάσου κ. Προκόπιος δεν έκρυψε τη χαρά που έντεκα νέοι άνθρωποι ασπάστηκαν οικειοθελώς το χριστιανισμό και βαφτίστηκαν τα νερά του “νέου Ιορδάνη”, όπως συνηθίζεται ν’ αποκαλείται από πολλούς ο Ζυγάκτης ποταμός.


 

Η συγκίνηση και η χαρά όμως ήταν διάχυτη και στους νεοφώτιστους οι περισσότεροι νέοι ηλικίας 18 και 20 ετών που κατάγονται από την Αλβανία. Μάλιστα, μια οικογένεια από την Αλβανία, ο πατέρας, η μητέρα και η 19χρονη κόρη τους που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα και σπουδάζει στο ΤΕΙ Σίνδου δέχθηκαν να κατηχηθούν και να βαφτιστούν χριστιανοί παίρνοντας τα ονόματα Ανδρέας, Μαρία και Εμελία (το όνομα της μητέρας του Μεγάλου Βασιλείου) αντίστοιχα. (ΑΠΕ)