Οι αποφάσεις της ΔΙΣ

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/05/2014

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη 14 Μαΐου 2014, στην πρώτη Συνεδρία Της για το μήνα Μάιο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Κατά την έναρξη της Συνεδρίας, ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με την ευκαιρία της εορτής της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Κατά την σημερινή Συνεδρία : Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

 

Ἡ Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ιεράς μνήμης του Αγίου Αποστόλου Παύλου, ως ακολούθως :

α) Το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014 και ώρα 19.00, στον Καθεδρικό Ιερό Ναο Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με τη συμμετοχή Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και άλλων Μητροπολιτών.

β) Την ίδια ημέρα και ώρα, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου. Στον Εσπερινό θα ομιλήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Συμεωνίδης, Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής επί των Οικονομικών.

γ) Το πρωί της εορτής, Κυριακή 29 Ιουνίου 2014, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά την Θεία Λειτουργία θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος.

δ) Το απόγευμα της ιδίας ημέρας και ώρα 19.00, στον Ιερό Βράχο του Αρείου Παγου των Αρχαίων Αθηνών, εις ανάμνησιν του Κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους, θα τελεσθεί Μεγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ετέρων Ιεραρχών και λοιπών Κληρικών και Μοναχών και του πιστού Λαού.

ε) Κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ιεράς μνήμης του Αγίου Αποστόλου Παύλου, οι οποίες πραγματοποιούνται από 26ης έως 29ης Ιουνίου ε.ε., στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας και Ναούσης υπό τον τίτλο «Παύλεια», τον Μακαριώτατο Πρόεδρο και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα εκπροσωπήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο οποίος θα αναγνώσει σχετικό Μήνυμα Αυτής. Κατόπιν προσκλήσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, ορίσθηκε υπό της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, να εκπροσωπηθεί η Εκκλησία της Ελλάδος στις Τελετές των Εγκαινίων του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως των Τιράνων και στις σχετικές εκδηλώσεις από 31η Μαΐου έως και 1η Ιουνίου ε.ε., από τον Μακαριώτατο Πρόεδρο Αυτής, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, συνοδευόμενο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο.

 

Επίσης, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προς τον Μακαριώτατο Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, να παραστεί στις Βρυξέλλες, στην ετήσια Συνάντηση των Θρησκευτικών Ηγετών των Χωρών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, στις 10 Ιουνίου 2014, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε, κωλυομένου του Μακαριωτάτου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων ως εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε :

– Την πραγματοποίηση, στις 17 Μαΐου, καλλιτεχνικής εκδήλωσης με τον τίτλο : «Ρεσιτάλ πιάνου από τον Χρήστο Καραβασίλη στον Φιλολογικό Σύλλογο "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ"». Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

– Την πραγματοποίηση τριημέρων Εκδηλώσεων στην Αθήνα και στο Ναύπλιο, «δια την προσωπικότητα του Ιωάννου Καποδιστρίου», υπό της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στο Ναύπλιο, την Κυριακή 1η Ιουνίου, με την τέλεση Συνοδικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ. Κατά τη Θεία Λειτουργία θα μιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

– Τη διοργάνωση Ημερίδος, στις 19 Ιουνίου ε.ε. με θέμα : «Προβληματισμοί για το Μάθημα των Θρησκευτικών», κατόπιν προτάσεως της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, με ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο.

– Την πραγματοποίηση του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου των Υπευθύνων Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά το διάστημα από 25 έως 27 Αυγούστου ε.ε. στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, ύστερα από πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος.

 

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας για τον Απολογισμό των Δαπανών για την Φιλανθρωπική Διακονία κατά το έτος 2013, υπό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το δαπανηθέν ποσό ξεπερνά τα 122.000.000 € και καλύπτει όλες τις σιτιστικές ανάγκες ως και τα λειτουργικά έξοδα των Ιδρυμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.