Η απελευθέρωση της Κομοτηνής και οι προκλήσεις για την πατρίδα μας

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 11/05/2014

του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα

Η επέτειος της 14ης Μαίου εορτάζεται λαμπρά στην πόλη και στον νομό μας, δεδομένου ότι απετέλεσε την αφετηρία του ελεύθερου εθνικού και πολιτικού βίου για τους κατοίκους της περιοχής μας. Τα ελληνικά στρατεύματα που εισήλθαν στην πόλη μας την ιστορική εκείνη ημέρα δικαίωσαν προαιώνιους πόθους, κόπους και αιματηρές θυσίες των προγόνων μας, ταυτοχρόνως δε άνοιξαν νέα σελίδα για την ιστορική πορεία της περιοχής μας, δεδομένου ότι έκτοτε η ελληνική Θράκη ακολούθησε τις ιστορικές τύχες του ελεύθερου ελληνικού κράτους στο οποίο εντάχθηκε.

Η απελευθέρωση της Κομοτηνής το 1920 υπήρξε βεβαίως προιόν των γενικότερων ιστορικών συνθηκών της εποχής, αλλά και αποτέλεσμα της συστηματικής διεκδίκησης της ελευθερίας από μέρους του θρακικού Ελληνισμού, του πολύπαθου και μαρτυρικού. Βάση και κρηπίδα των καθοριστικών ιστορικών γεγονότων υπήρξε η αφοσίωση των προγόνων μας στα όσια και τα ιερά του Γένους, και η διατήρηση των στοιχείων της θρησκευτικής, της εθνικής και της πολιτιστικής συνείδησής τους. Οι πρόγονοί μας, οι οποίοι με αγώνες και θυσίες μας εξασφάλισαν την ελευθερία που απολαμβάνουμε σήμερα, είχαν βαθύτατα συνειδητοποιήσει τη σημασία της διατήρησης των συνεκτικών δεσμών της κοινωνίας τους, δηλαδή την αίσθηση της κοινής ιστορίας, της κοινής καταγωγής, της κοινής πίστης στην Ορθόδοξη Εκκλησία και της κοινής γλώσσας. Στηρίχθηκαν σε ο,τι ένωνε πάντοτε τους Έλληνες στο διάβα των αιώνων, βασίστηκαν σε αυτά που μας ενώνουν, αφήνοντας στην άκρη όσα τυχόν πρόσκαιρα και μικρά τους χώριζαν.

Δικαίως, λοιπόν η Εκκλησία μας δέεται υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όχι μόνο των στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών που οδήγησαν στην απελευθέρωση, αλλά και των απλών στρατιωτών, καθώς επίσης και των προγόνων μας Θρακών, γηγενών και προσφύγων, που σε συνθήκες διωγμών και διώξεων, προσφυγιάς και καταπιέσεων ποικίλων, κατάφεραν να διατηρήσουν την εθνική, θρησκευτική και πολιτισμική μας ταυτότητα μπορούμε για ακόμη μια φορά να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να παραδώσουμε στους απογόνους μας μια πατρίδα δυνατή, ελεύθερη, ανεξάρτητη και αξιοπρεπή.