Νέος ηγούμενος στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγριλίων Σάμης

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/05/2014

Ι.Μ.Κεφαλληνίας-Οι κάτοικοι της Σάμης και της ευρύτερης περιοχής πληροφορήθηκαν με ενθουσιασμό και ιδιαίτερη χαρά την απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνος, να καταστήσει νέο Ηγούμενο στην ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγριλίων Σάμης Κεφαλονιάς.

Ο Σεβασμιώτατος έχοντας εκτιμήσει την πολύχρονη ιερατική και κοινωνική πορεία του άοκνου, φίλεργου και ακαταπόνητου Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας Αρχιμανδρίτη π. Φωτίου Γαβριελάτου, τού ανέθεσε τα καθήκοντα του Ηγουμένου της Ι. Μ. Αγριλίων και της εν γένει ανασυγκροτήσεώς της.

Στο πλευρό του νέου Ηγουμένου θα βρίσκονται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδων, και τα Μέλη του νέου Ηγουμενοσυμβουλίου που συνεστήθη από τους πατέρες που εγκαταβιούν ήδη στην Μονή, αρχιμ. π. Παΐσιο Παράσχη και πρωτοπ. π. Γεώργιο Καλαρύτη.

Η Ανδρική Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγριλίων Σάμης Κεφαλονιάς βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων πάνω από την Αντίσαμο. Κτίσθηκε τον 18ο αιώνα στη θέση όπου ευρέθη η θαυματουργή εικόνα της Θεομήτορος. Το όνομά της το οφείλει στις πολλές αγριελιές και έχει άμεση σχέση με την εύρεση της εικόνας της Παναγίας το 1722, στη ρίζα μιας αγριελιάς από δύο βοσκούς και την υπηρέτριά τους. Η ονομασία «Παναγία στα Αγρίλια» είναι η επικρατέστερη στους κατοίκους της Κεφαλονιάς.

Στην Μονή αυτή κήρυξε και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός κατά την περιοδεία του στην περιφέρεια της Σάμης. Σε ανάμνηση του γεγονότος έχει κτισθεί εκκλησάκι εκτός του περιβόλου της Μονής.

Η Μονή εορτάζει στις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου), οπότε συρρέουν πλήθη πιστών από όλο το νησί, την Ιθάκη, ακόμη και την Αιτωλοακαρνανία. Επίσης τιμά και τη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στις 24 του ιδίου μηνός.