Κύπρος: Στις 18 Δεκεμβρίου οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές - Το πλούσιο παρασκήνιο

Αυτοκέφαλες Εκκλησίες | Δημοσίευση: 15/11/2022

πηγή protothema.gr Μανώλης Καλατζής - Λευκωσία 

 

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αποφάσισε τη διενέργεια εκλογών για τα τρία πρόσωπα που θα διεκδικήσουν τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’.

Οι εκλογές θα γίνουν στις 18 Δεκεμβρίου, εκτός αν προκύψουν εμπόδια που θα καταστήσουν αναπόφευκτη την παράταση μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2023. Ωστόσο, επειδή τον Φεβρουάριο του 2023 θα γίνουν προεδρικές εκλογές, καταβάλλεται προσπάθεια να μην υπάρχει χρονική προσέγγιση που ενδεχομένως θα επιτρέψει παρέμβαση της πολιτικής στην Εκκλησία και το αντίστροφο.
 

 

Στις 18 Δεκεμβρίου θα ψηφίσουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί (ανεξαρτήτως εθνικότητας) που έχουν μόνιμη παραμονή στη Κύπρο για περισσότερο από ένα χρόνο και είναι άνω των 18 ετών.

Όσοι ξένοι θα εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο θα πρέπει να παρουσιάσουν πιστοποιητικό βάπτισης από τη χώρα καταγωγής τους, το οποίο θα είναι μεταφρασμένο επισήμως στα ελληνικά και θα έχει επικυρωθεί. Αυτό αφορά κυρίως τους 40.000 Ρώσους που ζουν στην Κύπρο και ενδεχομένως η συμμετοχή τους στις εκλογές να αλλοιώσει το αποτέλεσμα υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων Μητροπολιτών που διατηρούν στενές σχέσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας.

Παρασκήνιο υποψηφίων

 

 

Για πρώτη φορά οι εκκλησιαστικές εκλογές θα γίνουν με ψηφοδέλτιο και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν υποψηφιότητα ως τις 22 Νοεμβρίου. Μέχρι στιγμής ως υποψήφιοι φέρονται οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Λεμεσού Αθανάσιος, Ταμασού Ησαΐας, Αμμοχώστου Βασίλειος, Μόρφου Νεόφυτος και Καρπασίας Χριστοφόρος. Από τις μετρήσεις που έχουν διενεργηθεί, οι Μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασού Αθανάσιος και Ησαΐας φαίνεται να εξασφαλίζουν την εκλογή τους στο τριπρόσωπο, και μάχη γίνεται για τον τρίτο με τους Μητροπολίτες Αμμοχώστου και Πάφου να βρίσκονται πολύ κοντά.
 

 

Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν πως καταβάλλονται παρασκηνιακές προσπάθειες να πριμοδοτηθεί ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ώστε να συμπληρώσει το τριπρόσωπο, ευνοώντας ουσιαστικά τους δύο πρώτους.

Την τελική απόφαση θα την πάρει η Ιερά Σύνοδος η οποία θα επιλέξει ως Αρχιεπίσκοπο έναν εκ των τριών πρώτων. Αν στη πρώτη ψηφοφορία κανείς δεν εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία της Συνόδου, ακολουθεί δεύτερη ψηφοφορία με τους δύο πρώτους. Αν υπάρξει ισοψηφία ο Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται με κλήρο.

Μάχη Φαναρίου – Μόσχας

Οι Μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασού θεωρούνται «φιλορώσοι» καθώς είχαν ψηφίσει κατά της αναγνώρισης του αυτοκεφάλου της εκκλησίας της Ουκρανίας στην Ιερά Σύνοδο και επειδή η θέση τους δεν πέρασε, σταμάτησαν να συλλειτουργούν με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

 

 

Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιθυμεί την εκλογή του Μητροπολίτη Αμμοχώστου Βασιλείου, ο οποίος απηχεί τις θέσεις του Φαναρίου και διατηρεί στενές σχέσεις με την Εκκλησία της Ελλάδας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στη κηδεία του τέως Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου. Ήθελαν να δοθεί το μήνυμα πως η ελληνική πολιτεία και εκκλησία ενδιαφέρεται πολύ για τις εξελίξεις στην Εκκλησία της Κύπρου. Μάλιστα στον επικήδειο λόγο της, η Πρόεδρο Σακελλαροπούλου έδωσε στίμα αναφερόμενη στην αναγνώριση του αυτοκεφάλου της εκκλησίας της Ουκρανίας και στη κατεύθυνση της Εκκλησίας της Κύπρου.

Τυχαία δεν θεωρείται ούτε η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο οποίος επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κύπρο, ενώ ήταν η πρώτη επίσκεψη Οικουμενικού πατριάρχη στη Μεγαλόνησο τα τελευταία 400 χρόνια.

Λέγεται ότι η επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε με παρέμβαση των ΗΠΑ προς την Τουρκία ώστε να μην του δημιουργηθούν προσκόμματα, όπως ο εξαναγκασμός του να ταξιδέψει στα κατεχόμενα. Ενδιαφέρον επιδεικνύουν και οι ΗΠΑ, που δεν θα ήθελαν να δουν επέκταση της Ρωσίας μέσω της Εκκλησίας στη Κύπρο.

Από την άλλη, η Μόσχα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντική διείσδυση στην Κύπρο με χρηματοδότηση Μητροπόλεων και ανέγερση ναών ρωσικού ρυθμού.

Η Εκκλησία της Κύπρου αν και μικρή σε μέγεθος είναι η πρώτη τη τάξει αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς το αυτοκέφαλό της αποδόθηκε από Οικουμενική Σύνοδο.

Παράλληλα, αποτελεί γέφυρα με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στο οποίο έχει υπάρξει ρωσική εισπήδηση με δημιουργία Εξαρχείας.

Αρχείο Ειδήσεων
<Δεκέμβριος 2024>
ΔεΤρΤεΠεΠαΣάΚυ
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάντε click ΕΔΩ για να επικοινωνήσετε μαζί μας.