Συνάντηση με θέμα το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολόγησης

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/04/2014

Mε τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου και την συνεργασία του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την 29ηΑπριλίου 2014, στο Κέντρο Νεότητας ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ η δεύτερη συνάντηση, με θέμα το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως,  στα πλαίσια της επιμορφώσεως του Εφημεριακού κλήρου.

Στους μετέχοντες ιερείς ομίλησαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Τρόποι εφαρμογής των Ιερών Κανόνων στο Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως» και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Ακρίβεια και Οικονομία ως γενικές ποιμαντικές αρχές».

Ο π. Γρηγόριος  Παπαθωμάς αναφέρθηκε στη στενή σχέση του μυστηρίου της Εξομολογήσεως με τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και υπογράμμισε την συστηματικότητα και αφαιρετική πυκνότητα που διέπει την Κανονική Παράδοση της Εκκλησίας. Μίλησε για την πρόσφατη, πολύ σημαντική, επιστημονική έρευνα στις εκδόσεις του Πηδαλίου, η οποία θέτει σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την αυθεντικότητα μερικών από τους κανόνες που συμπεριλαμβάνονται σ αυτό. Τέλος έκανε λόγο για την πρακτική εφαρμογή των Ιερών Κανόνων στο μυστήριο της μετανοίας και για τις παρεκκλίσεις από την ορθόδοξη παράδοση, που συνεπάγονται ο νομικισμός και οι ποιμαντικώς άστοχοι τρόποι χρήσεως των Ιερών Κανόνων.

Ο π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, στηριζόμενος σε αγιογραφικές και πατερικές αναφορές απέδειξε  ότι το πρόβλημα της ακρίβειας και της οικονομίας  κατά την εφαρμογή των εντολών και των Ιερών Κανόνων αναφέρεται ήδη από την εποχή του Ευαγγελίου. Συνέδεσε την επιβολή των επιτιμίων με την ακρίβεια και την οικονομία, παραθέτοντας περιστατικά, όπου αναλύεται η σημασία τους και παρουσίασε γενικές και ειδικές ποιμαντικές αρχές που υιοθετήθηκαν με σκοπό την ορθή εφαρμογή τους. Θεμέλια της ορθής χρήσεως της ακρίβειας και της οικονομίας αποτελούν η ευαγγελική αλήθεια, οι αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων και η συμφωνία των Πατέρων, επί των οποίων δομείται η πνευματική πατρότητα και η πνευματική υιότητα μέσα στο πνεύμα της εν Χριστώ ελευθερίας και της κοινής αναφοράς πνευματικού και εξομολογουμένου στο θέλημα του Θεού.

Μετά το τέλος των εμπεριστατωμένων  εισηγήσεων ακολούθησε γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση των εκπαιδευομένων με τους ομιλητές.

ΕΚ  ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ