Σαμοθράκη: Η εορτή των Πέντε Νεομαρτύρων

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/04/2014

(Ι.Μ.Αλεξανδρουπόλεως) Με ξεχωριστή λαμπρότητα και μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα γιορτάστηκε και φέτος στη Μητρόπολή μας την Κυριακή του Θωμά 27 Απριλίου 2014 η μνήμη των Πέντε Νεομαρτύρων εκ Σαμοθράκης. Επίκεντρο των λατρευτικών και πανηγυρικών εκδηλώσεων στην Μητρόπολή μας ήταν το νησί της Σαμοθράκης. Τόσο στον εσπερινό του Σαββάτου όσο και στο σημερινό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος, ο οποίος είναι προσκεκλημένος από τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο για την εορτή των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων.

 

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χώρα, εκεί όπου φυλάσσονται τα λείψανα των Αγίων. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη ενώ υπήρξε εκπροσώπηση των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών της περιοχής.

 

Παρόντες ήταν ο Στρατηγός της 12ης Μεραρχίας κ. Φαραντάτος, ο Διοικητής του 41ου Συντάγματος Σαμοθράκης κ. Δημάκης, οι βουλευτές Έβρου κύριοι Γεώργιος Ντόλιος και Μαρίνος Ουζουνίδης, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης κ. Αθανάσιος Καρούντζος, ο Δήμαρχος του νησιού κ. Γεώργιος Χανός καθώς και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Τέρενς Κουίκ.Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί η Λιτάνευση των Λειψάνων των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων, στα στενά σοκάκια της πρωτεύουσας της Σαμοθράκης, αλλά λόγω της έντονης βροχόπτωσης αναβλήθηκε. Και έτσι ακολούθησε δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου με τη συμμετοχή χορευτικού συγκροτήματος. Εν τω μεταξύ, το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στη Μάκρη, στο ξωκκλήσι των Πέντε Νεομαρτύρων, που βρίσκεται στο σημείο όπου μαρτύρησαν οι Άγιοι στις 6 Απριλίου 1835. Στην Ακολουθία παρών ήταν ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης ενώ συμμετείχαν κάτοικοι της Μάκρης, καθώς και κάτοικοι της περιοχής καταγόμενοι από την Σαμοθράκη.