Η εορτή της ψηλάφησης του Θωμά στο Ναύπλιο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/04/2014

(φωτορεπορτάζ Ευάγ. Μπουγιώτης) Πανηγυρικά εορτάστηκε η εορτή της ψηλάφησης του Θωμά στο ομώνυμο βυζαντινό εκκλησάκι του 9 αιώνα μχ. στην περιοχή Δενδρά Μηδέας του Δήμου Ναυπλίου.
Πρόκειται για ένα πανέμορφο εκκλησάκι χτισμένο στην κορφή ενός λόφου με θέα τον κάμπο αλλά και την Ακρόπολη της αρχαίας Μηδέας.

Ο ναός εσωτερικά έχει υποστεί πολλές φθορές, λόγω πυρκαγιάς που είχε πιάσει την δεκαετία του 1950 αλλά και πιο παλιά οι αντάρτες στον εμφύλιο την χρησιμοποιούσαν ως μέρος για να κρυφτούν και να ξεκουραστούν.

Εσωτερικά και ιδιαιτέρως στο ιερό σώζονται κάποιες αγιογραφίες όπως των τριών Ιεραρχών του Παντοκράτορος της κρίσης ,επίσης στην αριστερή πλευρά του ιερού υπάρχει μια τρύπα που η παράδοση θέλει όποιος περνά από εκεί τρεις φορές αμέσως γίνεται καλά από ότι υποφέρει.

Ο ναός έχει υποστεί αρκετή ταλαιπωρία μιας και κάποιοι θεώρησαν ότι πρέπει πάνω στις Βυζαντινές αγιογραφίες να φτιάξουν άλλες και μάλιστα λαϊκής τεχνοτροπίας.

Οι κάτοικοι ζητάνε την άμεση αποκατάσταση του Βυζαντινού μνημείου .Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αργολίδας Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης.

Κατόπιν μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αποστόλου Θωμά πέριξ του ναού.