"Ο θάνατος καταργείται με τον θάνατο Του Κυρίου"

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 18/04/2014

Μετά το πέρας της Τελετής της Αποκαθηλώσεως εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναός της Αγίας Παρασκευής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε στην Ακολουθία και την Περιφορά  του Επιταφίου εντός των κοιμητηρίων του Λαγκαδά.

Εν συνεχεία, μετέβει εις το Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Άννης, το οποίο ευρίσκεται στην είσοδο της πόλεως του Λαγκαδά,  όπου χοροστάτησε της Ακολουθίας της Αποκαθηλώσεως και της συμβολικής πορείας μετά του Σταυρού στην οδό του Μαρτυρίου προς τον Γολγοθά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, απευθυνόμενος προς στους πιστούς οι οποίοι προσήλθαν αθρόα και εντός των κοιμητηρίων για να ανάψουν αυτή την Αγία και Μεγάλη ημέρα το καντήλι των δικών τους ανθρώπων αλλά και προς τους ευσεβείς προσκυνητές οι οποίοι παρέστησαν στην Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως και της συμβολικής πορείας μετά του Σταυρού στην οδό του Μαρτυρίου εις το Ιερό Παρεκκλήσιο που τόσο επιμελώς φροντίζει καθημερινός ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς μας Μητροπόλεως π. Ευσέβιος Σπουργίτης, αναφέρθηκε στην σημερινή σπουδαία ημέρα, όπου ο Θεάνθρωπος Κύριος έρχεται επί του Σταυρού και συντρίβει τον θάνατο διά του θανάτου Του. Την ημέρα αυτή  έρχεται για να θεραπεύσει τα συντρίμματα των Παθών μας συντρίβοντας ο Ίδιος ότι έχει σχέση με την φθορά, τον θάνατο, το ψεύτικο και το παροδικό. Ο Ίδιος πάνω στον Σταυρό από την έκτη ώρα έως την ενάτη σφραγίζει το όριο της ημέρας της Παρασκευής με το όριο της δικής Του παρουσίας εν μέσω των ανθρώπων σηκώνοντας το βαρύτατο φορτίο όχι μόνο των αμαρτιών των γενεών προ Αυτού, αλλά και των γενεών που ακολουθούν έως της συντελείας του αιώνος. Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική, καθώς ο Ιησούς σφραγίζει με την θυσία του Σταυρού την πορεία της δικής του θυσιαστικής αγάπης προς τον άνθρωπο και ανοίγει τον δρόμο που οδηγεί στην καινή κτίση.

Κάποια στιγμή όλα θα είναι φανερά και αυτή η στιγμή θα είναι εκείνη κατά την οποία θα έρθει ο Κύριος εν δόξη, για να κρίνει ζώντες και νεκρούς φανερώνοντας την εκπλήρωση του μυστηρίου της καινής κτίσεως. Την στιγμή εκείνη το φθαρτό θα ντυθεί την αφθαρσία και το θνητό την αθανασία. Η ώρα κατά την οποία βρισκόμαστε σε αυτό το ευλογημένο σημείο συμπτύσσεται με την ώρα που ο Κύριος παρέδωσε το πνεύμα επί του Σταυρού. Ας θυμόμαστε συνεχώς μέσα από την Τελετή της Αποκαθηλώσεως ότι ανέβηκε πάνω στο Σταυρό για να μας λυτρώσει.

Με το αίμα του ο Κύριος προσφέρει λύτρον για την δική μας σωτηρία,  για να σωθούμε και να γευτούμε την αιώνιο ζωή. Ο Κύριος στέκεται για να μας υπενθυμίσει ότι  από την θυσία του στον Σταυρό πηγάζει η Χάρις που είναι το χρεολύσιο, το χειρόγραφο των αμαρτιών μας σχιζόμενο και καταργούμενο από το Αίμα του. Εκείνο, επομένως, που είναι ακλινές και δεν μετακινείται επουδενί είναι ο Σταυρός του Χριστού. Ο θάνατος καταργείται με τον θάνατο Του Κυρίου και αυτό που αποτελεί για εμάς την πηγή της ζωής και  δυνάμεως είναι ο τάφος από τον οποίο όμως επήγασε ζωή, είναι ο τάφος μέσα στον οποίο νεκρώθηκε ο θάνατος.

Η σημερινή ημέρα μπορεί να αποτελέσει την προσωπική μεγάλη ημέρα για τον καθένα από εμάς, καθώς από εμάς εξαρτάται τι απόφαση θα πάρουμε για το πώς επιθυμούμε να πορευτούμε, όταν  βλέπουμε τον Ιησού πάνω στον Σταυρό που αποτελεί την ζωή και την Ανάσταση ψάλλοντας τους Επιταφίους Ύμνους. Αν ο καθένας από εμάς δοκιμάσει αυτή την προσωπική συνάντηση και συνδιαλαγεί προσευχόμενος ζητώντας το έλεος και την παρουσία Του Κυρίου στην ζωή του, τότε Εκείνος θα  είναι συνεχώς δίπλα μας, διότι ο Ιησούς Χριστός είναι χθες και σήμερον ο Αυτός. 

Αρχείο Ειδήσεων
<Μάιος 2024>
ΔεΤρΤεΠεΠαΣάΚυ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάντε click ΕΔΩ για να επικοινωνήσετε μαζί μας.