Ο Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ελληνικού υποδέχεται τμήμα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ευγενίου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/04/2014

ierovima.gr-Με εκδηλώσεις την εβδομάδα της Διακαινησίμου και αποκορύφωμα το «Ταφικό Έθιμο» την Κυριακή του Θωμά, γιορτάζει φέτος τα ενενήντα χρόνια από την ίδρυσή της, η Ένωση Ποντίων Σουρμένων.

 

Από τις 23 έως τις 27 Απριλίου διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις ιδιαίτερης σημασίας για τον Οικουμενικό Ποντιακό Ελληνισμό.

 

Το Σάββατο 26 Απριλίου θα γίνει επίσημη τελετή υποδοχής τμήματος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ευγενίου Πολιούχου της Τραπεζούντας, το οποίο θα μείνει μόνιμα στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σουρμένων Ελληνικού.

 

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων το «Ταφικό Έθιμο» την Κυριακή του Θωμά στο Κοιμητήριο των Σουρμένων, ένα έθιμο που έφεραν από τον ιστορικό Πόντο οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής και το τηρούν με ευλάβεια αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας. Πιστοί στις παραδοσιακές αξίες των αλησμόνητων πατρίδων οι Πόντιοι βιώνουν και διαιωνίζουν τα ήθη και έθιμά τους στο «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2014 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα» που φέτος τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.