Ποτέ ο άνθρωπος δεν θα μείνει μόνος του

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 07/04/2014

από τον Κώστα Ζαφειρίου

 

Υπάρχουν αρχιερείς που διαλαλούν την αποστολή τους, το καθήκον τους απέναντι στον άνθρωπο, την υπόσχεσή τους απέναντι στο Θεό.

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Πόσοι γνωρίζουν για την Μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας Γαλιλαία;

 

Η Μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας ΓΑΛΙΛΑΙΑ ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Στελεχώνεται από εξειδικευμένη ομάδα λειτουργών υγείας που περιλαμβάνει γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτή και ιερέα.


 

Η ομάδα παρέχει υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας δωρεάν, στο σπίτι, σε ασθενείς με καρκίνο που διαμένουν στην περιοχή των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής.


 

Στόχος της ανακουφιστικής φροντίδας είναι να προλαμβάνει και να ανακουφίζει τα συμπτώματα- ψυχικά και σωματικά- που προκαλεί μία νόσος απειλητική για τη ζωή. Δεν αντικαθιστά τη θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής, αλλά παρέχεται συμπληρωματικά με αυτή. Στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλη τη χρονική περίοδο της νόσου, από τη διάγνωση μέχρι την ύφεση ή την υποτροπή και το τελικό στάδιο. Στο πλαίσιο της φροντίδας επίσης στηρίζεται η οικογένεια σε όλη την πορεία της ασθένειας, καθώς και κατά την περίοδο του θρήνου και πένθους.

 

Το πρόγραμμα της ανακουφιστικής φροντίδας σχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ασθενούς. Μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, επιδιώκει την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων και συμπαραστέκεται στις ψυχικές δυσκολίες και τις πνευματικές αναζητήσεις του ασθενούς.


 

Το πρόγραμμα της Γαλιλαίας προσφέρεται δωρεάν στους ασθενείς και από την 28η Φεβρουαρίου 2013 εντάχθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού", Άξονας Προτεραιότητας 14 του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Επίσης, στηρίζεται οικονομικά από τη συνεισφορά της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής καθώς και δωρεές Ιδρυμάτων, Οργανισμών και απλών συνανθρώπων μας.

 

Μητροπολίτης Νικόλαος: Σκοπός μας να ανακουφίσουμε τον πόνο

 

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος αναφέρεται στη Μονάδα και το στόχο της:

«Η ευρεία επαφή μας με τον ανθρώπινο πόνο, η ανάγκη ανακούφισης των ογκολογικών ασθενών, η απουσία αντίστοιχων φορέων και η συναίσθησή μας ότι το πρόβλημα των ασθενών είναι και δικό μας, μας οδήγησαν στην απόφαση να δημιουργήσουμε τη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ».

Πυξίδα των προσπαθειών μας είναι ο άνθρωπος που πάσχει. Σκοπός μας είναι να ανακουφίσουμε τον πόνο, να αγκαλιάσουμε τη δυσκολία, να μοιραστούμε το βάρος με τον ασθενή και την οικογένειά του και να συμπαρασταθούμε με κάθε δυνατό μέσο.

Ο ενθουσιασμός μας, η πίστη και η αγάπη, μας επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μικρή σπίθα, τον πρώτο βασικό πυρήνα για να εκπληρώσουμε το όραμά μας.»


 

Μια συγκλονιστική μαρτυρία

 

«Μια μέρα, μες τον πόνο μου και την απελπισία μου, βρέθηκε στο δρόμο μου, η φίλη μου, η Σοφία. Περπατούσα, αλλά δεν είχα βήματα πλέον να συνεχίσω. Τότε η φίλη μου με ρώτησε τι είχα, τι συνέβαινε. Είχα πολλά, μα ήλπιζα μια μέρα να σταθώ, όμως ο καρκίνος με φόβισε, με τρόμαξε πολύ. Της απάντησα πικρά και λυπημένα: "δε μ’ έφταναν όσα είχα, με βρήκε το "καλό" δεν έχω που να πάω, τι θα γίνω;" - Μη στέκεσαι, τρέχα να βρεις τον πατέρα Κωνσταντίνο κι όλα σου τα βάσανα θα φύγουν, θα περάσουν, μια λέξη είναι, μόνο μια, αυτή που θα σε σώσει: "ΓΑΛΙΛΑΙΑ". Πραγματικά η λέξη αυτή μου έδωσε ελπίδα για ζωή, στο πρόσωπό μου φάνηκε και πάλι η χαρά, το γέλιο ξαναγύρισε στα πικραμένα χείλη κι άρχισα να περπατώ με βήματα γοργά και σταθερά. Βρήκα αγάπη, συμπαράσταση, φροντίδα, ανθρωπιά στη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας "ΓΑΛΙΛΑΙΑ". Ευγνωμονώ κι ευχαριστώ όλους που μου άπλωσαν τα χέρια, με βοήθησαν να βρω πάλι το σωστό δρόμο, το δρόμο του Σωτήρα του κόσμου ΧΡΙΣΤΟΥ». (κα Δέσποινα Σωτηράκου-24 Ιανουαρίου 2013