100 χρόνια από την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/04/2014

Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης και στο κέντρο των απανταχού Θρακών, στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Κοσμοσώτηρας στις Φέρρες, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης, από τον Πολιτιστικό Επιμορφωτικό Σύλλογο Φερρών “Η Αγία Σοφία”.

Το απόγευμα της Κυριακής 6 Απριλίου 2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων Θρακών. Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην ανάγκη να διατηρούμε τη μνήμη μας και να τιμούμε τους προγόνους μας που υπέστησαν διωγμούς και έδωσαν τη ζωή τους, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το μέλλον του ελληνισμού και της Θράκης μας.
“Οι πρόγονοί μας έχουν υποστεί πολλά, για να ζουν και να αναπνέουν ελεύθερα οι επόμενες γενιές και δυστυχώς, ελάχιστα είναι γνωστά για την προσφορά του Θρακικού μας Ελληνισμού στην Ελευθερία της πατρίδας” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Άνθιμος, στη σύντομη τοποθέτησή του.
Αμέσως μετά, πραγματοποποιήθηκε η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης μνήμης με θέμα: “Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού: 100 χρόνια μετά” από τον Δρ. Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών κ. Θεοφάνη Μαλκίδη.