Αγιασμός σε εφημερίδα απο τον μητροπολίτη Μαρωνείας Παντελεήμονα και η ευχή που εξέπληξε

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/04/2014

Αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ Παντελεήμονα στα νέα γραφεία του «ΠτΘ»

 

Ρεπορτάζ: Νίκος Μαλαμάς, Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη

 

Διαφορετική ήταν η χθεσινή ημέρα για τους εργαζόμενους στην εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης», στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», καθώς και στο τυπογραφείο της εταιρείας «Επικοινωνία Α.Ε.». Διαφορετική και φωτισμένη, γιατί είχαμε την ευκαιρία να μετέχουμε της τελετής του αγιασμού που ετέλεσε στα νέα γραφεία της εφημερίδας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, φωτίζοντάς μας και παρηγορώντας μας για τις αντιξοότητες της ζωής, τη δύσκολη, ως αδόκητη κυρίως, απώλεια του συνεργάτη μας Νίκου Βαβατσικλή, την ασθένεια αλλά και τις κάθε είδους δυσπραγίες, με την ευλογία του Θεού και το μοναδικό κάλλος που μεταφέρει ο λόγος της ορθοδοξίας, μέσω των εκλεκτών εκπροσώπων που επέλεξαν να τον υπηρετούν.

 

Ο Σεβασμιώτατος, κατά τη διάρκεια της τελετής του αγιασμού, διάβασε ευχή που εξέπληξε θετικά εξίσου νεότερους και γηραιότερους για την εγρηγορούσα σε όλα τα ζητήματα των καιρών εκκλησία, και την ετοιμότητά της να συμπεριλαμβάνει στα λειτουργικά της κείμενα ακέραιο τον ανθρώπινο μόχθο σ’ όλους τους τομείς που αυτός κατατίθεται, όπως στους τομείς της δημοσιογραφίας και της τυπογραφίας. Ευχή αναφερόμενη σ’ όλες τις ειδικότητες της εργασίας μας αναλυτικά, τους δημοσιογράφους, τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς, τους σχολιαστές, τους γραφίστες, τους σελιδοποιούς, τους μοντέρ, τους τυπογράφους, τους βιβλιοδέτες, σ’ όλους εν γένει.

 

Ο Σεβασμιώτατος αγίασε στη συνέχεια καθέναν εκ των εργαζομένων, αλλά κάθε χώρο και κάθε μηχάνημα που χρησιμοποιούμε στη διεκπεραίωση της εργασίας μας, ευλογώντας, όπως ήταν εμφανές σε κάθε στίχο της ευχής που διάβασε αλλά και στο σύντομο λόγο που μας απηύθυνε στη συνέχεια, τον ανθρώπινο μόχθο, που είναι συνυφασμένος με την τιμιότητα και την αξιοπρέπεια του προσώπου.

 

Συνοδευόμενος από τον διάκονο Νεκτάριο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στο σύντομο λόγο του, κατηχώντας μας ουσιαστικά στην ιερατική πραγματικότητα του μυστηρίου του αγιασμού, μας απηύθυνε τα ακόλουθα:

 

 

«Την κτίση την αγιάζει η χάρις του Θεού δια των ανθρώπων»

 

«Τελούμε σήμερα ένα μυστήριο της εκκλησίας μας, αυτό του Αγιασμού, και μέσα από αυτό το αγιασμένο ύδωρ, το οποίο γίνεται άντλημα θείας χάριτος, αγιάζονται οι άνθρωποι πρώτα και μετά τα πράγματα, η κτίσις ολόκληρη. Όμως, την κτίση την αγιάζει η χάρις του Θεού δια των ανθρώπων, γιατί ποιος ο λόγος να φτιάξεις πράγματα, όμορφα και φτιαγμένα ακόμη και από χρυσάφι, αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν προς το συμφέρον τους και προς το γενικό συμφέρον; Με την ακολουθία και το μυστήριο του Αγιασμού αγιαζόμαστε, αγιάζεστε πρώτα εσείς οι άνθρωποι και μετά ο χώρος της εργασίας, ο χώρος αυτός ο οποίος αποτελεί για εσάς χώρο ζωής, αφού το ξέρετε ότι υπάρχουν άνθρωποι στην ηλικία σας, αλλά και μικρότεροι και μεγαλύτεροι, που πάνε να κοιμηθούν το βράδυ -αν κοιμούνται- και λέω αν κοιμούνται, γιατί ξέρουν ότι την άλλη μέρα όταν σηκωθούν δε θα έχουν να πάρουν ένα δρόμο να πάνε στη δουλειά τους, όχι μόνον για να κερδίσουν, να βγάλουν τον άρτον τον επιούσιον, όπως λέμε, αλλά για να διοχετεύσουν κι όλο το δυναμισμό που έχει κάθε άνθρωπος και να δημιουργήσουν όλα αυτά που η ψυχή και το πνεύμα έχουν ανάγκη, γιατί ο άνθρωπος είναι πλασμένος να δημιουργεί στην καθημερινότητά του».

 

 

«Να ζείτε και να δημιουργείτε σα να πρόκειται να ζήσετε αιώνια, αλλά να ετοιμάζεστε να φύγετε από αυτό τον κόσμο σα να πρόκειται να φύγετε αύριο»

 

«Κάποτε μιλώντας με έναν σοφό άνθρωπο άκουσα μια κουβέντα την οποία σας καταθέτω, αλλά την καταθέτω και κάθε μέρα στον εαυτό μου. “Να ζείτε και να δημιουργείτε σα να πρόκειται να ζήσετε αιώνια. Αλλά να ετοιμάζεστε να φύγετε από αυτό τον κόσμο σα να πρόκειται να φύγετε αύριο”. Αυτό δίνει νόημα στη ζωή μας, το ότι πρέπει να εργαστούμε, “να φάμε” -όπως λέτε και οι νέοι- “τη ζωή με το κουτάλι”, αλλά όμως να ξέρουμε πάντοτε ότι στη ζωή είμαστε πρόσκαιροι και παρεπίδημοι, γι’ αυτό να προετοιμάζουμε τον εαυτό μας και να μην αφήνουμε κενά και υποχρεώσεις έναντι των άλλων.

 

Αυτός ο λόγος που σας λέω, δυστυχώς για την ευρύτερη οικογένεια του τόπου μας, αλλά και τη δική σας μικρή οικογένεια του “Παρατηρητή”, βρίσκει ανταπόκριση, γιατί πριν λίγες μέρες έφυγε εντελώς ξαφνικά και αδόκητα ένας άνθρωπος ο οποίος εργαζόταν εδώ ανάμεσά σας, ήταν παραγωγός στο ραδιόφωνο, αλλά ήταν και ένας άνθρωπος της ηλικίας σας με τον οποίο ερχόσασταν σε κοινωνία και επικοινωνία. Τελείται λοιπόν σήμερα το μυστήριο του Αγιασμού, για τα πρόσωπα προπάντων, αλλά τελείται και για τα πράγματα που χρησιμοποιείτε, τις μηχανές, τους υπολογιστές, τα στυλό, τα μολύβια σας, τα πάντα, ούτως ώστε αυτά να συνδράμουν σε μια πορεία προς το συμφέρον των ανθρώπων της επιχείρησής σας και προς το κοινό συμφέρον της περιοχής μας».

 

 

«Να εργάζεστε για το συμφέρον αυτού εδώ του τόπου, ο οποίος έχει ανάγκη να εργάζονται νέοι άνθρωποι με φρέσκες ιδέες»

 

«Εγώ ως αδερφός σας και ως πατέρας σας πνευματικός είδατε ότι, μέσα από την ευχή της εκκλησίας, ευχήθηκα για όλους, από τη διευθύντρια μέχρι και όποιον είναι συστρατευμένος στο έργο αυτής της επιχείρησης, να έχετε επιτυχία, να γνωρίζετε τον εαυτό σας και τα πράγματα του κόσμου και με αυτό το δυναμισμό που έχετε οι νέοι άνθρωποι- και είστε μάλιστα όλοι νέοι- να εργάζεστε για το συμφέρον αυτού εδώ του τόπου, ο οποίος έχει ανάγκη από ανθρώπους, και νέους, με φρέσκες ιδέες.

 

Αυτήν την προτροπή του σοφού ανθρώπου που είπα προηγουμένως, θα την πάρω μισή και θα παρακαλέσω το Θεό να σας δίνει πολλούς χρόνους, ούτως ώστε να ζείτε και να εργάζεστε σα να πρόκειται να ζήσετε αιώνια πάνω σε τούτο δω τον κόσμο. Ο Θεός να σας έχει καλά και η χάρις του Θεού να είναι πλούσια στη ζωή σας».

 

Επιλέγοντας, και από τις στήλες της εφημερίδας μας, θερμές ευχαριστίες από όλους μας, όλους εργαζομένους, προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, για τις ευχές και την ευλογία του.(paratiritis-news.gr)