Η Μεγάλη Εορτή της Παναγίας της Χρυσοπηγής στη Σίφνο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 31/05/2011

Μια κατάλευκη εκκλησία σκαρφαλωμένη σε ένα βράχο κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα. Η Παναγία η Χρυσοπηγή. Η  πολιούχος της Σίφνου πουεορτάζει την ημέρα της Αναλήψεως, 40 μέρες μετά το Πάσχα, με μεγαλειώδεις τελετές και πανηγύρια στα οποία συμμετέχει σύσσωμο το νησί. Φέτος (1και 2 Ιουνίου) από τον μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, έχουν προσκληθεί για τη μεγάλη εορτή, οι μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και Παροναξίας κ. Καλλίνικος. Αύριο το πρωΐ  , ο μητροπολίτης Σύρου θα ιερουργήσει στο Ιερό  Προσκύνημα Παναγίας της Χρυσοπηγής και θα τελέσει την απόδοση του Πάσχα και εν συνεχεία θα τελέσει τον καθιερωμένο Αγιασμό στην άκρη της χερσονήσου. Πανηγυράδες φέτος είναι οι Ιωάννης Κ. Γεωργούλης και Κώστας Βερνίκος.

Το μοναστήρι, που είναι πλέον ανενεργό και τα κελιά του διατίθενται για διαμονή στους επισκέπτες, δεσπόζει πάνω στο μικρό ακρωτήρι που χωρίζει στα δυο τον όρμο του Φάρου. Χτίστηκε το 1615 για να στεγάσει την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής την οποία έσωσαν οι ψαράδες από τη θάλασσα. Η εικόνα της Παναγιάς δεν φεύγει ποτέ από το νησί.

Το πρόγραμμα: TEΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ  2011 -  ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ

Ώρα 16:30 Εκκίνηση της ιεράς Εικόνας από την οικία του κ. Κώστα Βερνίκου στο Κάτω Πετάλι.
Ώρα 17:00 Παράκληση στον Ι. Ν. του Αγίου Γεωργίου στις Καμάρες.
Ώρα 17:30 Επιβίβαση στο πλοίο SpeedRunner IV  και διάπλους προς τον ιερό Βράχο της Χρυσοπηγής. Το πλοίο δε θα μεταφέρει πιστούς λόγω της επικινδυνότητας της αποβίβασης.
Ώρα 18:30 Μέγας Εόρτιος  Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του Ποιμενάρχη μας κ. Δωροθέου Β.
Ώρα 20:30 Δείπνο Τράπεζα Αγάπης.

ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ  ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ -  2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011
Ώρα 07:30 Έναρξη της Ακολουθίας του Όρθρου στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.
Ώρα 08:30 Πολυαρχιερατική  Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και Παροναξίας κ. Καλλίνικος προσεκλήθησαν όπως λαμπρύνουν την πανήγυρη με την παρουσία Τους, υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας κ. Δωροθέου Β
Προσκαλούνται: τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Απολλωνίας, τα μέλη της Τοπικής Κοινότητας Αρτεμώνα, η Αστυνομική Αρχή, η Λιμενική Αρχή, οι Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Νηπιαγωγεία, το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο με Τάξεις Λυκείου, το ΕΠΑ.Λ. Σίφνου, το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, τα Σωματεία, οι Οργανισμοί, οι Σύλλογοι και όλος ο ευσεβής χριστιανικός λαός του νησιού, να συμμετάσχουν στις λειτουργικές εκδηλώσεις και στη λιτάνευση της  Θαυματουργού Εικόνας.
Ώρα 11:00 Η πομπή θα ξεκινήσει από τον ιερό Ναό του  Αγίου Σπυρίδωνα με κατεύθυνση το Μνημείο Ηρώων. Θα προπορεύονται οι μαθητές των Σχολείων με τις σημαίες και τα λάβαρά τους με την παρακάτω σειρά: Γυμνάσιο με Τάξεις Λυκείου, ΕΠΑ.Λ., Δημοτικό Σχολείο και Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού. Θα ακολουθούν τα εξαπτέρυγα και τα λάβαρα των Εκκλησιών, η Θαυματουργός ιερά Εικόνα, οι Ιεροψάλτες, ο ιερός Κλήρος, προεξαρχόντων των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων, οι επίσημοι προσκεκλημένοι, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Αστυνομική και Λιμενική Αρχή του τόπου μας και ο ευσεβής λαός.

Η ιδία σειρά θα ακολουθηθεί και κατά την επιστροφή από το Μνημείο  Ηρώων στον ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου και θα ολοκληρωθεί το επίσημο πρόγραμμα της Εορτής.

Η ιερά Εικόνα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ, τόσο κατά τη μεταφορά της στο Μνημείο Ηρώων, όσο και κατά την επιστροφή της στον ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα θα κρατείται από άνδρες του Λιμενικού Σώματος.

Τόσο κατά την άφιξη της ιεράς Εικόνας στο βράχο της Χρυσοπηγής, την Τετάρτη το απόγευμα, όσο και κατά τη Λιτανεία, τιμές θα αποδώσει η μπάντα του Λιμενικού Σώματος.

Επειδή με το υπ. αριθμ. 316 Β.Δ. η Εορτή της Παναγίας Χρυσοπηγής έχει ανακηρυχτεί ΠΑΝΣΙΦΝΑΪΚΗ ΕΟΡΤΗ, επιβάλλεται όπως όλα τα Δημόσια και Ιδιωτικά Καταστήματα και Γραφεία και όλα τα Σχολεία παραμείνουν κλειστά.

Επίσης είναι επιβεβλημένος ο σημαιοστολισμός όλων των καταστημάτων, των γραφείων και των οικιών από την παραμονή της Εορτής, Τετάρτη  1η Ιουνίου  2011.

Η Αστυνομική και Λιμενική Αρχή του τόπου προσκαλούνται και παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για την απόλυτη τάξη και τήρηση των ανωτέρω.

Εκκλησιαστικός τελετάρχης, υπό του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Δωροθέου Β έχει ορισθεί ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σίφνου Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Διαμαντής.

Καθήκοντα τελετάρχη, από το Δήμαρχο έχουν ανατεθεί στην υπάλληλο του Δήμου κα Μαρία Ναδάλη.