Άρπαξαν λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 31/05/2011

Τμήμα από τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης αλλά και αντικείμενα μεγάλης αξίας έκλεψαν ιερόσυλοι από δύο εκκλησίες στην περιοχή του νομού Δράμας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα περιστατικό σημειώθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στην πόλη της Δράμας το πρωί του Σαββάτου. Οι δράστες πλησίασαν στο ιερό και αφαίρεσαν ένα ασημένιο, επίχρυσο με σμάλτο Άγιο Ποτήριο, το οποίο είναι ρωσικής κατασκευής και χρονολογείται περίπου στα 1.800 μ.Χ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο αντικείμενο είχε αγοραστεί πριν από τουλάχιστον 15 χρόνια στην τιμή των δύο εκατομμυρίων δραχμών.
Το δεύτερο “χτύπημα” σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στον ιερό ναό του Αγίου Ραφαήλ στο Πανόραμα Δράμας. Όπως επισημαίνουν οι αστυνομικοί, ο ιερόσυλος δράστης έσπασε το παράθυρο στον χώρο των γραφείων του ναού και αφαίρεσε μία λειψανοθήκη αξίας 6.000 ευρώ. Ωστόσο, για τους ιερείς, σημαντικότερο ήταν το γεγονός ότι η συγκεκριμένη λειψανοθήκη περιείχε τμήμα των λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, που είχε δωρίσει στον ναό η μητρόπολη Μυτιλήνης. Χαρακτηριστικό του θράσους των δραστών είναι το γεγονός ότι η μία από τις κλοπές έγινε μέρα μεσημέρι, την ώρα που στον ναό βρίσκονταν πιστοί, οι οποίοι φαίνεται πως λειτούργησαν σαν κάλυψη για τους επιτήδειους. (με πληροφορίες από  Μακεδονία)