Απεργία πείνας σκέφτεται ο Δωδώνης

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/03/2014

imerazante.gr-Συνέντευξη στους Σπ. Καμπιώτη και Αλ. Θεοφιλόπουλο


Σε απεργία πείνας είτε έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, είτε στις Βρυξέλλες είναι διατεθειμένος να προχωρήσει ο Μητροπολίτης Δωδώνης αν δεν ολοκληρωθεί το έργο στα Στροφάδια. Ο κ. Χρυσόστομος εξακολουθεί να κηρύσσει τον ανένδοτο κατά των πολιτικών που αθέτησαν τις υποσχέσεις τους για την επίλυση μιας σειράς σημαντικών προβλημάτων του νησιού μας. Η στάση του είναι ξεκάθαρη. Δεν θα το αφήσω έτσι,δήλωσε κατά τη διάρκεια της χειμαρρώδους συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή “Ανοιχτή γραμμή” του Ionian Channel.
Πάγια θέση του είναι πως η εκκλησία δεν θα πρέπει να αναμειγνύεται στην πολιτική. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η εκκλησία ακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις αφού όλοι είμαστε από το ίδιο “νταμάρι”. Όσο για το αγεφύρωτο χάσμα στις σχέσεις του Βουλευτή με το Δήμαρχο αρκέστηκε αν πει ότι δεν υπάρχει πολιτική ηθική.
Εξέφρασε και την άποψη του για το θέμα του ρατσισμού, καταδικάζοντας φαινόμενα ξενοφοβίας αφού η Εκκλησία δεν πρέπει να κοιτάει χρώματα και εθνικότητες. Ο Μητροπολίτης Δωδώνης αναφέρθηκε και στην ανέγερση του Τζαμί στην Αθήνα, λέγοντας πως όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ασκούν τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις. Πρότεινε, μάλιστα, το Τέμενος να γίνει στην Κηφισιά για να διευκολύνεται όποιος θέλει να προσευχηθεί σε αυτό.


Αναφέρθηκε και στην ασυνήθιστη, για τα δικά μας δεδομένα, παραίτησή του από τη Μητρόπολη του νησιού, σε μία ηλικία που οι άλλοι Μητροπολίτες ούτε που το σκέφτονται. Το έκανε όπως έχοντας το γνώθι σαυτόν και όχι όταν θα βρισκόταν σε τέτοια κατάσταση που δεν μπορούσε ούτε να ιερουργήσει, ούτε να υπηρετήσει την κοινωνία και την εκκλησία. Ο διάδοχός του υπήρξε προσωπική του επιλογή. Οι σχέσεις του με το Μητροπολίτη Ζακύνθου είναι, κατά δήλωση του ίδιου, άριστες. “Με το Διονύσιο είμαστε σαν αδέλφια, λειτουργούμε μαζί, τρώμε μαζί και γενικά περνάμε μαζί το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Αγάπησε τον τόπο του, όσο τίποτε άλλο και πρόσφερε απλόχερα κάθε δυνατή βοήθεια. Ποτέ του δεν ενδιαφέρθηκε για τα αξιώματα, παρά το γεγονός ότι του δόθηκε η ευκαιρία . Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πρότασης που του έγινε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο ώστε να γίνει Πατριάρχης Ιεροσολύμων, και αρνήθηκε ευγενικά.

Για τα Στροφάδια
Ανέντιμη χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά ο Δεσπότης τη στάση όλων των διατελέσαντων Υπουργών Πολιτισμού και ιδίως του κ. Τζαβάρα διότι τον κορόιδευαν δίνοντάς του υποσχέσεις για τα Στροφάδια.
Επανέλαβε ότι “υπήρχε η διαβεβαίωση για την ένταξη της υλοποίησης του έργου και τη χρηματοδότησή του στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013 μετά την έγκριση της σκοπιμότητας καθώς και της σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Ιεράς Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων”.
Όσον, αφορά τη χρηματοδότηση του Υπουργείου προς την Περιφέρεια, “τα χρήματα δεν επαρκούν για αυτό και αναζητείται ευρωπαϊκό πρόγραμμα”.
Παράλληλα ανέφερε ότι προκειμένου “κάποιοι να του φέρουν εμπόδια επικαλέστηκαν ότι αποτελεί πρόβλημα η έλλειψη τακτικής συγκοινωνίας, αλλά και πάλι όταν τους παρουσίασα τις προσφορές τουριστικών πρακτορείων που ήταν διατεθειμένα να κάνουν 6 δρομολόγια, βρήκαν άλλες δικαιολογίες”.

Το λιμανάκι
Τη δική του συνδρομή στην κατασκευή ενός μικρού λιμανιού στα Στροφάδια θα δώσει το Λιμενικό Ταμείο. Ως γνωστό γεγονός είναι πλέον η ένταξη της υλοποίησης του έργου κατασκευής λιμενικών έργων πρόσβασης στα Στροφάδια στο ΕΣΠΑ μετά την έγκριση της σκοπιμότητας και της σύναψης προγραμματικής σύμβασης. Χρειαζόταν, όμως, και η σχετική απόφαση του φορέα ώστε να ολοκληρωθεί ο φάκελος που υποβλήθηκε στο αρμόδιο υπουργείο.

Οι ενέργειες
Η ιστορική μονή των Στροφάδων, ανέθεσε στην Πολυτεχνική Σχολή Πατρών την έρευνα και μελέτη του Καστρομονάστηρου, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Αυτή συμπεριλήφθηκε στα θέματα του ΚΑΣ και ως αρτία επιστημονική μελέτη εγκρίθηκε αμέσως. Έκτοτε συντάχθηκαν τα αναγκαία τεύχη δημοπράτησης. Όμως, μεταξύ Υπουργείων Ανάπτυξης και Πολιτισμού, παίζεται ένα άκομψο παιχνίδι εμπαιγμού και ανακόλουθης τακτικής, όταν η ανάγκη απορρόφησης των χρημάτων ΕΣΠΑ είναι καθημερινό ανάγνωσμα. Τα ηλεκτρονικά στοιχεία της Μελέτης βρίσκονται χρόνια τώρα στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτισμού.

Με τον κ. Παναγιωτόπουλο
“Από κάποιους άλλους ίσως, αλλά από εμένα δεν πρόκειται να γλιτώσεις”. Αυτή ήταν η απάντηση του Μητροπολίτη Δωδώνης στις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον Υπουργό Πολιτισμού για το θέμα των Στροφάδων.
Ο κ. Χρυσόστομος συναντήθηκε με τον κ. Παναγιωτόπουλο παρουσία του Μητροπολίτη Ζακύνθου με σκοπό να δοθεί λύση στην χρηματοδότηση του έργου της αποκατάστασης του Καστρομονάστηρου. Ο Υπουργός υποσχέθηκε πως θα γίνει άμεσα η ένταξη του έργου σε ένα καινούργιο πρόγραμμα που ξεκινά και είναι πιο ευέλικτο από το ΕΣΠΑ.
“Πέραν της κατανόησης που έδειξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και των υποσχέσεων περι άμεσης αντιμετώπισης ουδέν χειροπιαστό υπάρχει. Για αυτό τους θύμισα τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις και όλων των προκατόχων τους, από τις οποίες καμιά δεν υλοποιήθηκε” δήλωσε ο κ. Χρυσόστομος.

Οι Επιστολές στον Πρωθυπουργό
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης έκανε αναφορά και στις Επιστολές που απέστειλε στον Πρωθυπουργό, ζητώντας του παράλληλα με τα όσα δύσκολα του έθνους μας, να σκύψει με ενδιαφέρον επί του ανωτέρω πολιτισμικού θέματος, από τον οποίο ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση. “Σκέφτομαι να απευθυνθώ στο Ισραήλ για το θέμα των Στροφάδων”, είχε γράψει στον Αντώνη Σαμαρά, θέτοντάς τον προ των ευθυνών του για το θέμα της ένταξης της αποκατάστασης του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δεσπότης απευθύνεται στον Πρωθυπουργό για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Το είχε πράξει κατ΄ επανάληψη, τόσο όταν ο ίδιος είχε διατελέσει υπουργός Πολιτισμού, όσο και πέρυσι. Του υπενθύμισε ότι ως Υπουργός Πολιτισμού φρόντισε να συμπεριληφθεί στα θέματα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και ως άρτια επιστημονική μελέτη να εγκριθεί, συντάσσοντας και τα αναγκαία τεύχη δημοπράτησης. Δεν απέφυγε να χαρακτηρίσει άκομψο παιχνίδι εμπαιγμού και ανακόλουθης τακτικής τα όσα γίνονται μεταξύ Υπουργείων Ανάπτυξης και Πολιτισμού, αναφορικά με την απορρόφηση των χρημάτων του ΕΣΠΑ.

Η αγανάκτηση
Μετά από όλα αυτά και σε περίπτωση που δεν υπάρξει εξέλιξη σκοπεύει να ταξιδέψει στο γραφείο του αρμόδιου για τέτοια ζητήματα Επιτρόπου στις Βρυξέλλες. Σε περίπτωση που ούτε αυτός ανταποκριθεί δεν θα διστάσει να ξεκινήσει απεργία πείνας στο γραφείο του. Στόχος του, όπως μας δήλωσε, “να τους ξεντροπιάσω όλους που δεν εντάσσουν τα Στροφάδια ενώ υπάρχουν αδιάθετα χρήματα που πιθανός τα προορίζουν για άλλα υποδεέστερα έργα”.

Οι αιρετοί
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης αναφέρθηκε και στις διαταραγμένες σχέσεις του Βουλευτή και του Δημάρχου. Ομολόγησε πως “δεν υπάρχει πολιτική ηθική, για αυτό και δεν ρισκάρω να το γεφυρώσω. Είμαι βέβαιος ότι αν το πράξω, λίγο μετά θα αθετήσουν τις υποσχέσεις τους και θα είμαι έκθετος σε ότι έπραξα”.
Στράφηκε, όμως, και προς τους πολίτες στους οποίους συνέστησε προσοχή και λογική όταν ψηφίζουν, ενώ πρόσθεσε “έχουν το καλύτερο εργαλείο, την ψήφο τους, με αυτό μπορούμε να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή, χωρίς να πέφτουν θύματα των πολιτικών υποσχέσεων”.

Το Τζαμί
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης αναφέρθηκε και στην ανέγερση του Τζαμί στην Αθήνα, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να στερήσει από τον άλλο το δικαίωμά του να προσεύχεται στη θρησκεία που πιστεύει. “Η εκκλησία κάνει το καθήκον της ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα και εθνικότητα. Είναι απαράδεκτα τα φαινόμενα και οι συμπεριφορές ξενοφοβίας και ρατσισμού”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε “μην ξεχνάτε ότι στο Καϊρο αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος Πατριαρχικός Ναός ο Άγιος Νικόλαος, είναι δίπλα στο Άζγαρ το μεγαλύτερο Μουσουλμανικό κέντρο εκπαίδευσης, δηλαδή η θεολογική σχολή του μουσουλμανισμού και εκεί χτυπάει η καμπάνα μας”.
Αναφερόμενος στην χωροθέτηση, ανέφερε πως “το 2002 ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου είχε πάει με τον αρμόδιο του Υπουργείου Εξωτερικών να δει την περιοχή όπου θα χτιζόταν το Τέμενος. Πήγαμε σε μια χαράδρα στην Παιανία που ήθελες GPS για να το βρεις. Ακολούθως είπαν για τον Κεραμικό. Το είχα γράψει και στο Βήμα, δεν θα βόλευε η κατασκευή του εκεί διότι θα παρέλυε κάθε Παρασκευή η Αθήνα. Για λόγους εξυπηρέτησης των μουσουλμάνων το καλύτερο είναι να γίνει ένα Τζαμί στην Κηφισιά”.

Η αποχώρηση
Το ζήτημα του ορίου ηλικία των Μητροπολιτών είναι αλήθεια πως ανα τακτά χρονικά διαστήματα επανέρχεται στο προσκήνιο. Όταν το Σεπτέμβριο του 2011 παραιτήθηκε ανέφερε πως θεωρεί ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ισόβιος σε μια θέση όπως η δική του, και πρόσθεσε “η αποχώρησή μου είναι υπόθεση συνέπειας και όχι φυγής. Είχα δει Μητροπολίτες οι οποίοι όχι μόνο απείχαν των καθηκόντων τους για χρόνια -και συνεχίζουν να απέχουν-, αλλά, επιπλέον, δεν μπορούσαν ούτε να ιερουργήσουν. Ημουν 72 ετών και μου έλεγαν, μα, καλά, μη φύγεις, ακόμα είσαι νέος. Αφού είμαι νέος, όπως λέτε, φεύγω τώρα που μπορώ να παραιτηθώ, τους απαντούσα. Είναι ο άλλος εδώ και χρόνια στο καροτσάκι. Και όταν του λέμε να παραιτηθεί, μας απαντά: Διοικώ με το μυαλό και όχι με τα πόδια. Εγώ καρεκλοκένταυρος δεν υπήρξα ποτέ”.
Ο ίδιος θεωρεί ότι το 75ο έτος πρέπει να τεθεί διά νόμου ως όριο στην τέλεση καθηκόντων, λέγοντας “Οι κανόνες μιλάνε για ισοβιότητα, όταν όμως είσαι απομονωμένος, όταν κάποιος είναι ανήμπορος, ποιος ο λόγος να παραμένει; Δείτε την περίπτωση του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, που είναι υπερήλικας και με προβλήματα υγεία, αλλά κάποιοι τον κρατούν στην καρέκλα για δικούς τους λόγους”.