"Να ορθώσουμε το ανάστημά μας ως Ορθόδοξοι Έλληνες"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/03/2014

(Ι.Μ.Λαγκαδά) Με την δέουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης η εορτή της «πίστεως και της Ελευθερίας» ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανυγηρικός Εσπερινός της εορτής χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητρπολίτου μας, εις τον νεόδμητον και περικαλλή Ιερό Ναό της Παναγίας Παρθένου και των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, όπου τον θείο λόγο εκήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πρωτοπρεσβύτερος π. Αναστάσιος Παρούτογλου τονίζοντας ότι η Ορθοδοξία εορτάζει και πανηγυρίζει την 25η Μαρτίου, το Μέγα της Θείας Οικονομίας το γεγονός της κυοφορίας της Σωτηρίας του ανθρώπου αλλά και την Εθνικής μας Παλιγγενεσία του 1821.

Την κυριώνυμον ημέρα της διπλής εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Όρθρου, προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της επισήμου Δοξολογίας επί τη απελευθέρωση εκ Οθωμανικού Ζυγού το 1821, εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής.

Στο κατάμεστο από πλήθους πιστών Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης εκπρόσωποι των Πολιτικών, των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και αντιπροσωπείες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαγκαδά, οι οποίες με τις Γαλανόλευκες Σημαίες και τα Λάβαρα ανά χείρας τίμησαν τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, καθώς και Πολιτιστικοί Σύλλογοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός κα. Κατσαρού Ιωάννα  η οποία και αναφέρθηκε εκτενώς στους ένδοξους αγώνες των προγόνων μας για μια ελεύθερη πατρίδα επισημαίνοντας ο αγώνας για την Ελευθερία που ξεκίνησε με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, ενίσχυσε το φρόνημα των Ελλήνων και στην επανάσταση, γιατί όλοι είχαν πλέον την βεβαιότητα του λόγου του Αρχαγγέλου «οὐκ ἀδυνατήσει παρὰ τῷ Θεῶ πᾶν ρῆμα».

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, συγχαίροντας την ομιλήτρια για τον μεστό λόγο της τόνισε ότι η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστής σημασίας και σπουδαιότητος όχι μόνο για τον τόπο και τον λαό μας αλλά και για όλη την Χριστιανοσύνη γιατί σήμερα εορτάζουμε το γεγονός της Ελευθερίας του ανθρωπίνου γένους από την δεσμιότητα και τη φθορά της αμαρτίας και του θανάτου.

Σήμερα εορτάζει όλος ο κόσμος το γεγονός της Παλιγγενεσίας, της αναδημιουργίας της καινούργιας κτίσεως που δημιουργείται μέσα από την Σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού. Η Παναγία μας είναι το σημαίνον και κύριο πρόσωπο της εορτής, είναι Εκείνη που Ευαγγελίζεται φέρνοντας μας το μήνυμα της χαράς και αναδεικνύεται Μητέρα όλου του ανθρωπίνου γένους.

Η Υπακοή της Παναγίας μας στο Θείο Θέλημα όπως αυτή εκφράζεται από το λόγο Της «ἰδοὺ ἡ δούλη Κυρίου· γένοιτό μοι κατὰ τὸ ρῆμά σου», μαςδείχνει τον δρόμο στον καθένα από εμάς που αν θέλουμε να γνωρίσουμε την ζωή την άληκτο και ατελεύτητο δεν έχουμε παρά να ακούσουμε το μήνυμα αυτό της Παναγίας, που είναι και το μεγάλο μήνυμα της σημερινής εορτής που ταυτόχρονα είναι και εορτή της Ελευθερίας, που χωρίς αυτήν ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει την προσωπική του ευταξία με την οποία τον προίκισε ο Θεός, αφήνοντάς τον εαυτό του κενό και δέσμιο στα ποικιλόμορφα πάθη της καθημερινότητας του στα οποία είναι καταδικασμένος με αποτέλεσμα να φθείρεται χάνοντας τον προσωπικό του ανακαινισμό.

Ως Ορθόδοξοι σήμερα εορτάζουμε με όλους τους Ορθοδόξους την μεγάλη εορτή της Πίστεως, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου αλλά παράλληλα ως Έλληνες εορτάζουμε και την απελευθέρωση της Πατρίδος μας.

Βλέποντας τα παιδιά μας που κρατούν με τόση περηφάνια τα λάβαρα και την Ελληνική Σημαία, μας θυμίζουν πως αυτός ο τόπος αν έχει σήμερα αυτό το Σύμβολο, αυτήν την Δύναμη και αυτή την Παρουσία, το οφείλει ακριβώς σ’ αυτήν την γενναιόφρονα ψυχή των νέων παλικαριών της περιόδου εκείνης που δεν λυπήθηκαν τα νιάτα τους και αγωνίστηκαν γενναία και με αυταπάρνηση.

Όλοι αυτοί που είναι απ’ έξω, οι ποικίλες δυνάμεις, πάντοτε φθονούσαν τον τόπο μας, πάντοτε φθονούσαν την Πατρίδα μας που είναι ποτισμένη με αίμα ηρώων, και συνεχίζουν να την φθονούν έως και σήμερα.

Πρέπει εμείς να υψώσουμε και να ορθώσουμε το ανάστημα μας ως Ορθόδοξοι Έλληνες, να μην φοβηθούμε, να μην απογοητευθούμε αλλά και να μην υποκύψουμε στα σχέδια των διεθνών σκοπιμοτήτων που επιδιώκουν την  αποσταθεροποίηση όλων μας, ρίχνοντάς μας σήμερα εμάς και αύριο άλλους, στην γνωστή κρίση. Δεν είναι μόνο οικονομικά τα μέτρα που σήμερα κρίνονται είναι και  μέτρα πνευματικά και έχουν σχέσεις με προγραμματισμένες τακτικές.

Ας συνειδητοποιήσουμε όλες αυτές τις παραμέτρους και ας δούμε ότι αυτό που αντιμετωπίζει σήμερα η Πατρίδα μας δεν είναι μόνο το οικονομικό μέγεθος της κρίσεως αλλά έχουν δημιουργήσει και δημιουργούν συνεχώς προϋποθέσεις ώστε να αποσυντονίσουν το ψυχικό δυναμικό του λαού μας επιφέροντάς μας περισσότερα προβλήματα και εις βάρος του Ελληνισμού αλλά και της Ορθοδοξίας.

Ας κρατήσουμε όλοι ψηλά την Ελληνική Σημαία, με Πίστη και Αγάπη προς τον Θεό και την Πατρίδα και όλοι μαζί μέσα στην καρδιά μας να έχουμε άσβεστη την φλόγα της Πίστεως και της Ελπίδος και με την δύναμη της Παναγίας μας θα περάσουμε και αυτή την δυσκολία και τα εμπόδια βγαίνοντας και πάλι νικητές γιατί η «νίκη η νικήσασα τον κόσμο» είναι «η Πίστις ημων», και όπως είπε και ο Γέρος του Μοριά ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «ο Θεός υπέγραψε την Ελευθερία της Πατρίδος μας και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή Του».

Ας μην ξεχνούμε στις δύσκολες ώρες πως μόνοι μας μπορούμε να σηκώσουμε και να κρατήσουμε τα βάρη τα δυσβάστακτα όπως έγραφε πριν 200 χρόνια περίπου ο Εθνικός μας Ποιητής, ο Διονύσιος Σολωμός «Μοναχή το δρόμο επήρες και ξανάρθες μοναχή, δεν είναι εύκολες οι θύρες εάν η χρεία τες κουρταλεί». Μας κλείνουν κάποιοι τις πόρτες αλλά εμείς ως Έλληνες έχουμε την δύναμη να σταθούμε γιατί το γένος μας έχει γονίδια που οι ρίζες του είναι βαθειά ριζωμένα στην Πίστη και στα αιώνια ιδανικά της φυλής μας.

Κλείνοντας την σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, προέτρεψε όλους τους παρευρισκομένους και να ψάλλουν σεντορεία τη φωνή τον Εθνικό μας Ύμνο, ενώ παράλληλα συνεχάρη και τους πιστούς για την παρουσία τους στις εόρτιες Εθνικές εκδηλώσεις, αλλά ιδιαιτέρως τα παιδιά που προσήλθαν με το μέγιστο σύμβολο της πατρίδος μας, την Γαλανόλευκη ανά χείρας δίδοντας ένα ξεχωριστό μήνυμα προς όλους όσους καπηλεύονται τα εθνικά μας συμφέροντά.

Μετά το πέρας των Λατρευτικών Εκδηλώσεων ακολούθησε η κατάθεση Στεφάνων στον χώρο του Ηρώου της Πόλεως και η καθιερωμένη παρέλαση  με αντιπροσωπείες τμημάτων του Ελληνικού Στρατού, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως, αντιπροσωπειών των Τοπικών Κοινοτήτων, των Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων όλης της επαρχίας του Λαγκαδά.