Κενή η μητρόπολη Φωκίδος

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/03/2014

Αποδεκτή έκανε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος την παραίτηση για λόγους γήρατος του Μητροπολίτου Φωκίδος Αθηναγόρα. Με τον τρόπο αυτό δίνεται λύση στο θέμα που πήγε να δημιουργηθεί μετά την απόφαση για έναρξη των σχετικών διαδικασιών, που ορίζονται από τον καταστατικό χάρτη, για τον Φωκίδος και τον Κύριλλο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος. 

Ειδικότερα το ανακοινωθέν της ΔΙΣ αναφέρει: 
Συνήλθε σήμερα Τρίτη 18 Μαρτίου 2014, στην πρώτη Συνεδρία Της για το μήνα Μάρτιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με την παρουσία του και την συμμετοχή του στην σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη, το διάστημα από 6 έως 9 Μαρτίου 2014 και κορυφώθηκε με το Συλλείτουργο των Προκαθημένων, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Ο Μακαριώτατος έθεσε υπ όψη των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Αθηναγόρου από την διαποίμανση της Ιεράς Μητροπόλεώς του, για λόγους γήρατος. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 2 του Νόμου 590/1977 «Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου, και θα την ανακοινώσει αρμοδίως στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.