Η Διπλή εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου και του ΟΧΙ στον Πύργο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/10/2022
«Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε δια την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας και τας ιεράς παραδόσεις μας. Νυν υπέρ πάντων ο αγών». (Ιωάννης Μεταξάς 28η Οκτωβρίου 1940).
Κάθε Εθνική εορτή είναι ημέρα μνήμης, είναι ημέρα ευθύνης και χρέους για όλους μας. Η 28η Οκτωβρίου 1940 ήταν για την Ελλάδα η αρχή ενός Ηρωϊκού έπους. Είναι επίσης μια ημερομηνία σταθμός στη νεότερη Ελληνική ιστορία. Μαζί με την Εθνική επέτειο, εορτάζουμε και την εορτή της Αγίας Σκέπης, αφιερωμένη στο ιερότατο πρόσωπο της Θεομήτορος, το πρόσωπο που μας δίνει κουράγιο και ελπίδα σε όλες τις δοκιμασίες της ζωής, προσωπικές και συλλογικές. Συνεπώς έχουμε ιερό χρέος και καθήκον Κλήρος και Λαός, να προσευχηθούμε στην Υπέρμαχο Στρατηγό και Μητέρα όλων την Υπεραγία Θεοτόκο, να σκεπάζει την Πατρίδα μας από κάθε είδους ορατή ή αόρατη απειλή, όπως και το έπος του ’40 σκέπασε την Πατρίδα μας και ενίσχυσε τον ένδοξο Στρατό μας.
Σε πνευματική ατμόσφαιρα και υψηλό εθνικό φρόνημα, εορτάστηκε στον Πύργο Ηλείας η 82η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, από εκείνη την ένδοξη και ευλογημένη ημέρα που έμελλε να αποτελέσει μία από τις κορυφαίες στιγμές της διαχρονικής πορείας του Έθνους, ενθυμούμενοι έτσι τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας που έγραψαν με τον αγώνα τους και με το αίμα τους οι Πατέρες μας στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας. Τότε που γενναία αντιμετώπισαν την επίθεση των Ιταλών εισβολέων οι οποίοι επιβουλεύονταν την ελευθερία της Πατρίδας μας υπερασπίζοντας ταυτόχρονα πανανθρώπινες αξίες. Αυτή άλλωστε είναι η κληρονομιά μας και ο αδαμάντινος θησαυρός μας. Πίστη στον Θεό! Αγάπη για την Πατρίδα! Αγώνας για την Ελευθερία!
Στον περικαλλή Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Ηλείας και Τοποτηρητής κ.κ. Γερμανός, τέλεσε την Αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την Θεομητορική εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου, συνεπικουρούμενος από τον Ιερό Κλήρο της πόλεως και κήρυξε τον Θείον Λόγον. Η εορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου, έρχεται να μας θυμίσει ότι αν θέλουμε να πάμε μπροστά, αν θέλουμε να δίνουν στην Πατρίδα μας την αξία που της ταιριάζει, αν θέλουμε τελικά να μεγαλουργήσουμε, δεν έχουμε παρά να φυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού την πίστη μας στο Θεό, την ευλάβειά μας στην Παναγία και την αγάπη μας στην Πατρίδα. Αν πετάξουμε το θείο αυτό και υπερβατικό παράγοντα από τη ζωή τη δική μας και του Έθνους μας, δεν μένει και δεν στέκεται όρθιο απολύτως τίποτα. Συνεπώς είναι χρέος όλων, ιδίως στις έσχατες αυτές ημέρες να αγαπούμε πάνω από όλα και πέρα από όλα το πρόσωπο του Χριστού, να τιμούμε ιδιαίτερα την Παναγία, αλλά και να αγαπούμε συγχρόνως την Πατρίδα μας! Η Εκκλησία πολύ ορθά και σοφά μετέφερε αυτήν την μεγάλη εορτή από την 1η Οκτωβρίου που εορτάζει την 28ην Οκτωβρίου εις αγαθή ανάμνηση όλων των θαυμαστών τα οποία εποίησε η Παναγία μας και ενίσχυσε τον Στρατό, ο οποίος μαχόταν στο μέτωπο της Αλβανίας, αλλά ταυτόχρονα προστάτευσε και την Πατρίδα μας από τον επαίσχυντο ζυγό, τον οποίο επέβαλαν οι κατοχικές δυνάμεις.
Ακολούθησε η καθιερωμένη επίσημη Δοξολογία εντός του Ιερού Ναού, παρουσία του Κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Μάκη Βορίδη Υπουργού των Εσωτερικών, των τοπικών Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών, καθώς επίσης φορέων και συλλόγων της πόλεως.Τον πανηγυρικό της ημέρας ο οποίος από Φιλολογικής, Λογοτεχνικής, Παιδαγωγικής και Ιστορικής απόψεως ήταν άριστος, εκφώνησε η Πρεσβυτέρα Μαρία Ζώντου-Παπαηλιού Καθηγήτρια Φιλόλογος. Μετά το πέρας της Δοξολογίας τελέσθηκε στο μνημείο των Ηρώων, επιμνημόσυνη δέηση και έγινε η κατάθεση στεφάνων στην μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας από εκπροσώπους των προαναφερομένων Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών και άλλους φορείς. Στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, ο εντιμότατος Δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, παρέθεσαν δεξίωση και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε με εθνική υπερηφάνεια η μεγαλειώδη Μαθητική και Στρατιωτική Παρέλαση, με υποδειγματικό τρόπο για τους Ήρωες του έπους του 1940, τιμώντας με αυτό τον τρόπο την μνήμη τους και παράλληλα ευχαριστώντας τους για όσα πρόσφεραν στην Πατρίδα μας!
"Ελεύθεροι άνθρωποι όλων των Εθνών, μην ξεχνάτε ό,τι η Ελλάς πολεμάει για την μοίρα όλου του κόσμου" (Άγγελος Σικελιανός, 28η Οκτωβρίου 1940).
(Πρεσβυτέρου Νικολάου Κατσηδήμα).