Oρεινή Αρκαδία: Στην όμορφη Μονή Αιμυαλών

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 22/10/2022
Tη Μονή Αιµυαλών Δηµητσάνας τη συναντά ο επισκέπτης λίγα χιλιόμετρα, μετά τα τελευταία σπίτια του χωριού. Η επωνυµία ξεκινά από τους Αιµυαλούς της Αλαγονίας. Η Μονή μεταβλήθηκε, από Αιµυαλών σε Οµαλών ή και Οµυαλών. Δεν είναι βέβαιο, ότι το όνοµα Αιµυαλοί είναι ελληνικό, παρόλο που στη Μάνη, αιµυαλούς ονοµάζει ο λαός, τα βρώσιμα σαλιγγάρια.
Κτισμένη στη ρίζα μεγάλου βράχου, σχεδόν μετέωρη, όμορφη και γαλήνια, είναι φιλόξενη για τους περαστικούς όπως ο Βασίλης Ανδριτσάνος που μας προτρέπει να την επισκεφθούμε.
 
"H Αρκαδία θεωρείται το Άγιον Όρος της Πελοποννήσου"  λέει ο ηγούμενος της μονής Αιμυαλών λίγο αφότου έχω περάσει την πόρτα της εισόδου. Η μονή βρίσκεται στο φαράγγι του Λούσιου, είναι αφιερωμένη στη γέννηση της Θεοτόκου και βρίσκεται πάνω σε έναν μεγάλο βράχο.
 
Χτίστηκε το 1600, ίσως πάνω στα ερείπια άλλης προγενέστερης μονής της Βυζαντινής περιόδου. Το καθολικό και οι αγιογραφίες του έγιναν το 1608, από τους Ναυπλιώτες αδελφούς Δημήτριο και Γεώργιο Μόσχο, με έξοδα των κτητόρων της μονής Γρηγορίου ιερομόναχου Κοντογιάννη και της αδελφής του μοναχής Ευπραξίας.
 
ethnos - Φωτογραφίες: Bασίλης Ανδριτσάνος/carnetdevoyage.gr