Αποχαιρετιστήρια Θεία Λειτουργία του Μητροπολίτη Γερμανού

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/10/2022
Ήταν 3η Οκτωβρίου του 1981, όταν εις τον περισπούδαστο και εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Πολιούχου των Αθηνών, ο απερχόμενος Σεπτός μας Ποιμενάρχης κ.κ. Γερμανός, ελάμβανε μέσω πλειάδος Ιεραρχών από τα στιβαρά χέρια του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ, τον τρίτο Ιερατικό βαθμό αυτό του Αρχιερέως, ως Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης. Το Σάββατο 24η Οκτωβρίου 1981, ενθρονίστηκε «εις τύπον και τόπον Χριστού», πάνδημα και πανευλαβικά από τον θεοσεβή και φιλόχριστο Λαό της Ηλείας, εις τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου.
Την Δευτέρα 3η Οκτωβρίου 2022, ακριβώς μετά από 41 ολόκληρα χρόνια θεάρεστης και καλλίκαρπης κατά κοινή ομολογία Αρχιερατικής Διακονίας, εις τον κατάμεστο περικαλλή Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου, ο μακροβιότερος Ιεράρχης της τοπικής μας Εκκλησίας, ανερχόμενος εις τον Μητροπολιτικό θρόνο της Ηλείας για τελευταία φορά, πλαισιούμενος με τον κατ’ επιθυμία του Διάδοχον Θεοφιλέστατον Επίσκοπον Ωλένης κ.κ. Αθανάσιον, τους Πανοσιολογιοτάτους Αρχιμανδρίτες π. Φιλάρετον Σπανόπουλον, π. Χριστόφορον Κωλέτην και π. Κυρίλλον Χατζηχαραλάμπους, καθώς επίσης πλειάδος Ιερέων και Διακόνων, εν μέσω συγκινητικής και κατανυκτικής ατμόσφαιρας, τέλεσε την τελευταία του Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ως Μητροπολίτης Ηλείας.
Εις το τέλος της ιστορικής για την τοπική μας Εκκλησία Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και εμφανώς συγκινημένος αποχαιρέτησε τους ανθρώπους, με τους οποίους συμπορεύτηκε όλο το διάστημα της Αρχιερατείας του. Κατά την μεστή και περιεκτική του ομιλία, αναφέρθηκε συνοπτικά εις την περισπούδαστη Εκκλησιαστική του Διακονία για 60 και πλέον χρόνια, ευλογώντας, ζητώντας συγχώρεση και ευχαριστώντας για την πολύχρονη αγαστή τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες, τους εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών και τον περιούσιον Λαόν του Θεού, που είχαν κατακλύσει από νωρίς τον Ιερό Ναό. Έκανε δε γνωστόν ότι με απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και Συνοδική εντολή ορίστηκε Τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης, μέχρι την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου. Επαινετικούς λόγους και ευχαριστήριους χαιρετισμούς, εις τον απερχόμενο πολιό μας Ιεράρχη, απηύθυναν ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πύργου κ. Δημήτριος Δημητρουλόπουλος και ο Δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος.
Το να επιχειρήσει κανείς να σκιαγραφήσει την τρανή και πολυσχιδή προσωπικότητα και να καταγράψει με λεπτομέρεια το έργο ενός τόσο άξιου Ιεράρχου με 41 ολόκληρα χρόνια ανύστακτης πνευματικής καθοδήγησης, αδιάλειπτης και πολυποίκιλης προσφοράς σε πνευματικό, ανθρωπιστικό και κοινωνικό επίπεδο, είναι όντος εξαιρετικά δύσκολο. Παράλληλα μία τέτοια προσπάθεια θα προσέκρουε στην ταπεινοφροσύνη του Σεπτού μας Ποιμενάρχου, ο οποίος προτίμησε όλα αυτά τα χρόνια να μιλάει περισσότερο με πράξεις αγάπης και έργα και όχι με λόγια..., . αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της νεώτερης ιστορίας της Ηλείας, και «θησαυροφυλάκιο της τοπικής εκκλησιαστικής περιουσίας». Μια παρακαταθήκη κοινωνικής προσφοράς και άδολης Χριστιανικής αγάπης, καθολικά αποδεκτής σε ολόκληρη τη χώρα, δίνοντας διαρκείς μάχες, επ’ ωφελεία του Χριστεπώνυμου πληρώματος. Ολοκληρώνοντας πλέον μία μοναδική Ποιμαντορική Διακονία, ευχόμεθα ολοψύχως να έχει Χριστιανά τα τέλη της ζωής του, ανώδυνα, άλυπα, ανεπαίσχυντα και ειρηνικά!.
Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας.