Αμαλιάδα: 50 χρόνια Ιερό Προσκύνημα Αγίου Νεκταρίου

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 01/10/2022

π. Κωνσταντίνος Φαλτσέτας- Την 1ην Οκτωμβρίου 1972 επί Αρχιερατείας του αειμνήστου Μητροπολίτου Ηλείας, κυρού ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, εγκαινιάστηκε και εδόθη στους πιστούς στην πόλη της Αμαλιάδος  ο τρισυπόστατος Προσκυνηματικός Ναός  Αγίου Νεκταρίου, Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού.

Τη 10ετία ΄70 ο αείμνηστος Γαβριήλ Γεωργουλής, σε ιδιόκτητο χώρο έφτιαξε ένα μικρό ναΰδριο επ’ ονόματι του Αγίου Νεκταρίου, το οποίο αργότερα δώρισε στην Ιερά Μητρόπολη για να γίνει εκεί το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου. Η Ιερά Μητρόπολη θεώρησε σωστό, αφού οι ανάγκες ενός προσκυνήματος το επιβάλλουν και εφ΄ όσον δεν υπήρχε άλλος Ναός στην περιοχή, να οικοδομήσει εκεί ένα μεγαλύτερο Ναό.

Γύρω στο 1967 άρχισαν οι οικοδομικές εργασίες για την ανέγερση του Ναού, με πρωτεργάτες τον μακαριστό Πρωτοπρεσβύτερο, Απόστολο Κυριαζόπουλο τον αείμνηστο Γαβριήλ Γεωργουλή,  τον αείμνηστο  πολιτικό μηχανικό Αθανάσιο Πανόπουλο δίνοντας αφιλοκερδώς τις συμβουλές του και τα σχέδια του Ναού και με τις δωρεές και την βοήθεια πολλών χριστιανών της πόλης της Αμαλιάδος.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ναού, η Ιερά Μητρόπολη έχτισε και ένα διώροφο κτίριο, περίπου 300μ2 , παράπλευρα αυτού, για να στεγάσει τη «Σχολή Κοπτικής-Ραπτικής» που μέχρι τότε φιλοξενούνταν στο «ΚΑΡΑΚΑΝΔΕΙΟ», της πόλεως που είχε παραχωρηθεί στην Ιερά Μητρόπολη για τη στέγαση της Σχολής.

Η σχολή της Αγίας Αικατερίνης, όπως ήταν γνωστή, λειτούργησε στο κτήριο αυτό μέχρι το 2003 και φοιτούσαν κορίτσια φτωχών οικογενειών από απομακρυσμένες περιοχές της ορεινής Ηλείας, και όχι μόνο, περίπου 15, τον αριθμό, φοιτούσαν επί διετία και διδάσκονταν Οικιακή Οικονομία, (Κέντημα, ράψιμο κ. λ .π.) και στην τελετή αποφοίτησής τους που γίνονταν κάθε χρόνο, την εορτή του Αγίου Νεκταρίου, 9 Νοεμβρίου, παρουσία του Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού προέδρου του Ιδρύματος  τους έδινε τα Πτυχία τους και μαζί μ΄ αυτά και μια καινούργια ραπτομηχανή, ως πρώτα εφόδια για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Όταν η περιοχή μας απέκτησε τμήματα ΑΤΕΙ, σε Πύργο και Αμαλιάδα, ο Μητροπολίτης μας κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ,  φρόντισε ώστε να μετατραπούν οι χώροι του ιδρύματος σε μικρά διαμερίσματα φιλοξενίας και φιλοξενούνταν μέχρι πρότινος (μιας και οι Σχολές μεταφέρθηκαν σε άλλο νομό)  στους χώρους του 8-10 φοιτήτριες των ΑΤΕΙ Πύργου και Αμαλιάδας, προερχόμενες από διάφορα μέρη της χώρας μας, κυρίως από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

 

Από τότε έχουν γίνει διάφορα έργα εξωραϊσμού του Προσκυνήματος, και το 2015 ξεκίνησε η αγιογράφηση του Ναού και ολοκληρώθηκε το 2017 με την προσφορά δωρεών των χριστιανών δείχνοντας την αγάπη τους για το Ιερό Προσκύνημα.  

Σημείωση ierovima: Τα τελευταία χρόνια το Ιερό Προσκύνημα διακονεί με τρόπο Θεάρεστο  ο ακάματος εργάτης του Θεού π. Κωνσταντίνος Φαλτσέτας με την συμβολή των μελών του Εκκλησιαστικού συμβουλίου.