Διχοτόμηση Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας: «Δεν αποκλείονται εκπλήξεις»

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 23/09/2022

Του Κώστα Ζαφειρίου

 

Στην  άρνηση της Κυβέρνησης για την διχοτόμηση της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας ενδέχεται να προσκρούσει για άλλη μια φορά το πάγιο αίτημα της Εκκλησίας.

Παρά τις προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου όσο και ιεραρχών αλλά και τοπικών παραγόντων που επί χρόνια αναγνωρίζουν τις προβληματικές που εμπεριέχονται στην διαποίμανση μιας τόσο απλωμένης γεωγραφικά Μητρόπολης, το Μαξίμου  μέχρι και σήμερα, παραπέμπει το θέμα στις καλένδες.

Το  Μεσολόγγι έχει στραφεί κατά της απόφασης θεωρώντας πως ευνοείται το Αγρίνιο. Μάλιστα κάποιοι ζητούν να διχοτομηθεί και ο… νομός ώστε να έχει Δημόσιες Υπηρεσίες και η ιστορική πόλη.  Από την άλλη το Αγρίνιο πιέζει για «εδώ και τώρα» διχοτόμηση. Ισχυρές πιέσεις λοιπόν  και από τις δύο πλευρές και  στην περίπτωση αυτή  δεν μπορεί να ισχύσει το “Vox populi, vox Dei”.

Το θέμα της διχοτόμησης είναι λεπτό και με πολλές παραμέτρους, απασχολεί έντονα την Ιεραρχία και τον τελευταίο λόγο έχει η Πολιτεία.

Πιθανότατα, η Ιεραρχία τον Οκτώβριο να εκλέξει  Μητροπολίτη για την ενιαία Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας με έδρα την ιερή πόλη του Μεσολογγίου, αν και ιεράρχες λένε «δεν αποκλείονται εκπλήξεις».