ΠΕΘ: "Στη νησιωτική Ελλάδα δεν διδάσκονται τα Θρησκευτικά"

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 20/02/2014

Ἀθήνα 14Φεβρουαρίου 2014

Ἀριθμ. Πρώτ.: 32

Πρός

Τον αξιότιμο κύριον

Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

ΥπουργόνΠαιδείας και Θρησκευμάτων

Ανδρέα Παπανδρέου 37

15180 Μαρούσι

Αθήνα

 

         Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Απευθυνόμαστε σε Σας επειδή γνωρίζουμε το αμέριστο ενδιαφέρον Σας για την εύρυθμη λειτουργία των Σχολείων και την εκτίμησή Σας στο μάθημα των Θρησκευτικών για να σας εκθέσουμε τα παρακάτω.

Με αποφάσεις που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια πλήττεται καίρια ο κλάδος των Θεολόγων. Η πρόσληψη μικρού μόνον αριθμού αναπληρωτών Θεολόγων και οι μηδενικοί διορισμοί μονίμων Θεολόγων γιγαντώνουν όλο και περισσότερο το πρόβλημα της αδιοριστίας των συναδέλφων μας. Είναι κατανοητό ότι στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε οι προσλήψεις και του εκπαιδευτικού προσωπικού  μειώθηκαν δραματικά. Δυστυχώς όμως φαίνεται πως ακολουθούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών διαφορετικών κλάδων. Είναι πράγματι απορίας άξιον γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν στην πρόσφατη προκήρυξη πρόσληψης μονίμων εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι ελάχιστοι εναπομείναντες διοριστέοι Θεολόγοι του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2008 ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιήθηκε ο μόνιμος διορισμός εκπαιδευτικών κλάδων στους οποίους έχει γίνει πλήρης απορρόφηση των διοριστέων του ίδιου διαγωνισμού.

Την ίδια στιγμή στην Ένωσή μας καταφθάνουν στοιχεία για Σχολεία της νησιωτικής κυρίως Ελλάδας στα οποία δεν υπάρχει Θεολόγος κατά την τελευταία τουλάχιστον διετία και το μάθημα των Θρησκευτικών δεν διδάσκεται καθόλου. Επιπλέον πρόσφατα οι Θεολόγοι αποκλείστηκαν και από την επιλογή εκπαιδευτών για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τη Συμβουλευτική Σταδιοδρομία και πολλές άλλες γενικές προκηρύξεις του Δημοσίου που απαιτούν πτυχία ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών.

Τέλος, η μεγάλη καθυστέρηση της έκδοσης της φετινής εγκυκλίου των μεταθέσεων γεννά μεγάλη ανησυχία στους διορισμένους εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων. Ο προβληματισμός των Θεολόγων όμως είναι ακόμη μεγαλύτερος καθώς πέρυσι δεν δόθηκε ούτε μία μετάθεση Θεολόγου, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που έχει μια τέτοια πολιτική απόφαση στην οργάνωση και αρμονική λειτουργία της οικογενειακής ζωής των συναδέλφων.

Παρακαλούμε να ενσκήψετε με τη δέουσα προσοχή στα προβλήματα του κλάδου μας και να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε:

Α) Να υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων αναπληρωτών Θεολόγων για την κάλυψη των κενών στα σχολεία και την διδασκαλία του θρησκευτικού μαθήματος. Επιπλέον σε επικείμενο σχεδιασμό μονίμων διορισμών εκπαιδευτικών να δοθεί ικανός αριθμός θέσεων και στον κλάδο των Θεολόγων.

Ελάχιστη δε υποχρέωση της πολιτείας είναι η απορρόφηση του μικρού αριθμού των διοριστέων Θεολόγων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008.

Β) Να προχωρήσει άμεσα η έκδοση της εγκυκλίου των μεταθέσεων και μετά την υποβολή των σχετικών αιτήσεων να υπάρξει ο κατά το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων που θα ικανοποιηθούν.

Η ακολουθούμενη πολιτική κατά την γνώμη μας, στα ανωτέρω ζητήματα θα πρέπει να διέπεται, όχι μόνο από μία ψυχρή αριθμητική προσέγγιση των δεδομένων, αλλά και από την απαραίτητη για τη σημερινή εκρηκτική κατάσταση που ζούμε κοινωνική ευαισθησία.

 

Με τιμή

ΓιατοΔΣ της ΠΕΘ

 

                ΟΠρόεδρος                                                 ΟΓεν. Γραμματέας

 

                              

 

                 

 

                   Ηλίας Μπάκος                                       Κωνσταντίνος Σπαλιώρας

              Δρ Θεολόγος - Φιλόλογος                                            Δρ Θεολόγος