Τα λείψανα του Αγ. Βαλεντίνου (για τελευταία χρονιά) στην Αθήνα

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/02/2014

Αρχιερατική θεία λειτουργία στον καθολικό καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου στην πόλη της Χίου χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου και αποστολικού τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, π. Νικολάου., προς τιμήν του Αγίου Βαλεντίνου-προστάτη των ερωτευμένων- και ενώπιον αποτμήματος των ιερών λειψάνων του, θα τελεστεί στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής, 14 Φεβρουαρίου.

Τα λείψανα αυτά βρίσκονται προσωρινά εκεί και έως ότου μεταφερθούν, τον Μάιο, μόνιμα στον καθολικό ενοριακό ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στη Μυτιλήνη, της γνωστής Φραγκοκλησιάς, όπου φυλάσσονταν για αιώνες. Έως τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η τελευταία φάση των παρεμβάσεων στο εξωτερικό του ναού.


 

Το 1907, τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου, προστάτη των ερωτευμένων, βρέθηκαν στη Μυτιλήνη μέσα στην καθολική εκκλησία της Παναγίας αφού πρώτα ανήκαν σε μία απόγονο του ευγενή, στη Λουκία Θεοφανοπούλου-Bongigli, η οποία και τα δώρισε στους Καπουτσίνους μοναχούς της εκκλησίας.


 

Επί δύο ολόκληρους αιώνες τα λείψανά του αναπαύονταν στη Φραγκοκλησιά, κάτω από την Αγία Τράπεζα. Τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου το 1990 μεταφέρθηκαν από τον τότε εφημέριο της καθολικής εκκλησίας της Μυτιλήνης, φραγκισκανό μοναχό π. Τορκουάτο Μορίνι, μια και ελλείψει πληρώματος της εκκλησίας δεν διέμενε πια στο νησί, αλλά στην Αθήνα και περιστασιακά εξυπηρετούσε τη Μυτιλήνη.


 

Κάποια τμήματα από αυτά τα λείψανα τοποθετήθηκαν στο παρεκκλήσι του Τάγματος των Καπουτσίνων, το αφιερωμένο στους Αγίους Φραγκίσκο και Κλάρα, στην οδό Γκυιλφόρδου 7 στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα.


 

Στις 12 Φεβρουαρίου 2009, έγινε η απότμηση τμήματος των λειψάνων από τον αρχιεπίσκοπο των καθολικών των Αθηνών κ. Νικόλαο, υπογράφτηκε ειδικό επίσημο έγγραφο της πράξης αυτής, παρουσία και του ιερατικώς προϊσταμένου του παρεκκλησίου του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας, ιερομονάχου καπουτσίνου π. Γαβριήλ Ριγκέτο και παρεδόθησαν στον αρχιεπίσκοπο Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου με την ιδιότητα του αποστολικού τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Χίος, Μυτιλήνη και Σάμος), προκειμένου να τα επαναφέρει στη Μυτιλήνη.

 

Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο, και οι χριστιανοί ορθόδοξοι δεν θα έπρεπε να το ακολουθούν, με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο πριν χρόνια να προτείνει οι ερωτευμένοι να γιορτάζουν την αγάπη τους την προηγούμενη μέρα, στις 13 Φεβρουαρίου, που η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας