Η επιθυμία, η ευλογία και η πραγματικότητα

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 28/08/2022

Του Κώστα Ζαφειρίου Τα μέλη της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εκλέξουν το αμέσως προσεχές διάστημα τον νέο μητροπολίτη Ηλείας καθώς και τους Ποιμενάρχες των άλλων κενών Ιερών Μητροπόλεων.

Ο 90χρονος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα μετά από 41 χρόνια ποιμαντορίας, να έχει υποβάλλει την παραίτησή του στον Αρχιεπίσκοπο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πολιός ιεράρχης δεν έχει επιβεβαιώσει η διαψεύσει τα περί παραιτήσεώς του. Σοφή η απόφαση του μητροπολίτη να παραιτηθεί και μακάρι το ίδιο να πράξουν όλοι οι ιεράρχες που έχουν ηλικία άνω των 80 ετών. Η Ιεραρχία έχει ανάγκη ηλικιακής ανανέωσης με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στο μεταξύ οι συνομιλίες μεταξύ Ιεραρχών  για τους διαδόχους των κενών μητροπόλεων έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ να σημειωθεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις ο Αρχιεπίσκοπος δίνει την ευχή του, την ευλογία του. Ο υπό παραίτηση Μητροπολίτης Ηλείας κ Γερμανός επιθυμεί σύμφωνα με πληροφορίες διάδοχό του τον Επίσκοπο Ωλένης Αθανάσιο Μπαχό.

Ο ακάματος εργάτης του Θεού, π. Αθανάσιος Μπαχός, πνευματικό ανάστημα του αειμνήστου Μητροπολίτου Ηλείας κυρού Αθανασίου αλλά και του Ποιμενάρχη μας κ.κ. Γερμανού, διακονεί την Τοπική εκκλησία  θεοφιλώς μέχρι σήμερα. Διαθέτει άρτια μόρφωση και πνευματική κατάρτιση, εκκλησιαστικό ήθος και ιεραποστολικό ζήλο και είναι άνθρωπος απλός, προσηνής και χαμογελαστός, ιδιαίτερα αγαπητός στον  λαό της Ηλείας και τον Κλήρο.

Μακάρι η επιθυμία του υπό παραίτηση μητροπολίτη Ηλείας να τύχει πλειοψηφικής αποδοχής από τους Συνοδικούς ιεράρχες κατά την ημέρα εκλογής νέων μητροπολιτών.

 

Εκλογή Μητροπολίτη

 

Η πλήρωση μητροπολιτικού θρόνου υλοποιείται με δύο τρόπους, εκ των οποίων ο κανονικός, αυτός δηλαδή που απαντά στη διαδικασία που προβλέπεται από τους ιερούς κανόνες, είναι η εκλογή. Η εκλογή διεξάγεται με δύο ψηφοφορίες, οι οποίες είναι μυστικές αφού προβλέπεται ρητώς από τον ισχύοντα Καταστατικό Χάρτη.

Κατά την πρώτη ψηφοφορία εκλέγονται τρεις από τους εγγεγραμμένους στον κατάλογο εκλογίμων προς Αρχιερατεία, τους σχολάζοντες Μητροπολίτες (αυτούς δηλαδή που έχουν αποβάλλει τη διοικητική τους εξουσία), τους Βοηθούς Επισκόπους και τους Τιτουλάριους Μητροπολίτες και Επισκόπους.

Κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, στην οποία παλαιότερα συμμετείχε μόνο με την παρουσία του ο Κυβερνητικός Επίτροπος ένας δηλαδή καθηγητής της Νομικής ή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, εκλόγιμοι είναι οι συμπεριλαμβανόμενοι στο τριπρόσωπο που καταρτίζεται στην πρώτη ψηφοφορία, από τους οποίους αναδεικνύεται ένας με σχετική πλειοψηφία (όποιος δηλαδή συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους). Δεν προκύπτει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται έντυπα ψηφοδέλτια, ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας στη δεύτερη ψηφοφορία υπερισχύει ό ανώτερος κατά τα πρεσβεία της Αρχιερωσύνης.

Μετά την εκλογή ακολουθεί η ανακοίνωσή της στον εκλεγέντα μέσω του Μικρού και του Μεγάλου μηνύματος, εκ των οποίων το πρώτο τελείται από τον Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και το δεύτερο από ολόκληρη την Ιερά Σύνοδο στο Συνοδικό Παρεκκλήσι. Μετά τη λήξη της διαδικασίας, αναγγέλλεται στον Υπουργό Παιδείας και θρησκευμάτων το αποτέλεσμα της εκλογής.