Ο πρωθυπουργός στη Μονή της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/05/2011

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα επισκεφθεί μεθαύριο, Κυριακή 29 Μαΐου, τα Καλάβρυτα. Συγκεκριμένα:

Την Κυριακή το πρωί, θα επισκεφθεί με τον Πρωθυπουργό του Καναδά, την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και τον Τόπο Θυσίας και στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων, στα Καλάβρυτα.Τον πρωθυπουργό θα υποδεχθεί ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος. 

Η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Καλαβρύτων.Ο πολυτιμότερος θησαυρός που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι το Λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821, η πρώτη δηλαδή σημαία του Ελληνικού Έθνους. Επιπλέον, ο Επιτάφιος του 1754 κεντημένος στη Σμύρνη, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη από την Κωκώνα του Ρολογά, ευαγγέλιο δωρισμένο από την αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β’ τη Μεγάλη, τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, εγκόλπια, ξυλόγλυπτοι σταυροί και λειψανοθήκες αγίων.

Επίσης, ξεχωρίζει η κάρα του «Αγίου Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού», πολιούχου της Μαρτυρικής Πόλης των Καλαβρύτων, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 17 Μαρτίου, και είναι δωρεά του Αυτοκράτορα Εμμανουήλ Παλαιολόγου το 1398. Υπάρχουν επίσης, η κάρα του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος, του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αναργύρων κλπ.

Εκτός από τα σημαντικά ιερά κειμήλια και λείψανα που υπάρχουν στην Ιερά Μονή, πολύ σημαντικός θησαυρός είναι τα 3.000 έντυπα στη βιβλιοθήκη της. Το αρχαιότερο χρονολογείται από το 1502. Στη συγκρότηση της βιβλιοθήκης συνέβαλαν σημαντικά ο Κύριλλος Λαυριώτης το 1796 και ο Καλαβρυτινός δάσκαλος μοναχός Γρηγόριος Ιωαννίδης το 1929.