H Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι.M Δημητριάδος, στη Διεθνή Οικουμενική Συνδιάσκεψη για την Ειρήνη στη Τζαμάικα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/05/2011

   Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της Διεθνούς Οικουμενικής Συνδιάσκεψης για την Ειρήνη, που πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 25 Μαΐου στο Κίνγκστον της Τζαμάικα, η οποία διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και κατακλείει τη «Δεκαετία για την υπέρβαση της βίας».

       Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος συμμετείχε στη συνδιάσκεψη αυτή με την παρουσία του Συντονιστή της Δρ.

Παντελή Καλαϊτζίδη και των μελών της επιστημονικής ομάδας Νικόλαου Ασπρούλη και Κατερίνας Πεκρίδου.

       Ο Π. Καλαϊτζίδης συμμετείχε, ως κεντρικός εισηγητής, μαζί με τον π.Δημήτριο Sizorenko του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, στο εργαστήριο με τίτλο « Ο ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην πραγμάτωση της ειρήνης», το οποίο έλαβε χώρα το Σάββατο 21 Μαΐου. Στο εργαστήριο έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος Μεσορείας Γρηγόριος (Εκκλησία της Κύπρου), ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Πέτρος Βασιλειάδης, ο Καθηγητής της Ελληνορθόδοξης Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης π.Εμμ.Κλάψης, το ορθόδοξο στέλεχος της Επιτροπής «Πίστις και Τάξις» του ΠΣΕ Tamara Grdzelidze, κ.ά., ενώ το εργαστήριο συντόνισε η Ελισάβετ Προδρόμου, Επ. Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων του Boston University και Μέλος της Επιτροπής της Αμερικανικής Γερουσίας για τη θρησκευτική ελευθερία στην υφήλιο.

       Τη Δευτέρα 23 Μαΐου η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών οργάνωσε το δικό της εργαστήριο με τίτλο: «Θεολογία της ειρήνης: μια ορθόδοξη οπτική». Στο εργαστήριο το οποίο ως κεντρικό του θέμα είχε την παρουσίαση και τον σχολιασμό του τόμου που εξέδωσε πρόσφατα η Ακαδημία με τίτλο: «"Και επί γης ειρήνη."  Όραμα και αίτημα για τους λαούς και τις Εκκλησίες σήμερα» (εκδ.Ίνδικτος, 2010) συμμετείχαν ως ομιλητές ο π.Εμμ.Κλάψης (Καθηγητής στη Θεολογική του Τιμίου Σταυρού - Βοστώνη, Η.Π.Α.) ο Ράτσκο Γιόβιτς (θεολόγος από την Εκκλησία της Σερβίας), ο Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, συντονιστής της Ακαδημίας και ο Νικόλαος Ασπρούλης ως μέλος της επιστημονικής ομάδας.

       Ο Π. Καλαϊτζίδης άνοιξε τις εργασίες του εργαστηρίου κάνοντας μια σύντομη παρουσίαση του έργου και των δράσεων της Ακαδημίας, εμμένοντας ιδιαίτερα στα συνέδρια και τις ημερίδες που έχουν διοργανωθεί τα τελευταία χρόνια από την Ακαδημία σε συναφή ζητήματα ειρήνης, και ειδικότερα στο μεγάλο συνέδριο που θα λάβει χώρα στις 20-23 Ιουνίου με επίκεντρο τη δύσκολη κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Ο π.Εμμ.Κλάψης έκανε μια σύντομη αναδρομή στις εκδόσεις βιβλίων και στις σχετικές συμβολές στο πλαίσιο της ορθόδοξης θεολογίας και Εκκλησίας την τελευταία εικοσαετία σχετικές με το ζήτημα της ειρήνης, τονίζοντας ιδιαίτερα την πρωτοτυπία και σημασία της παρουσιαζόμενης έκδοσης για την ελληνόφωνη ορθόδοξη θεολογία, ενώ ο Ρ.

Γιόβιτς προέβη σε σχολιασμό επιμέρους ιδεών του βιβλίου κάνοντας λόγο, για την αναγκαιότητα να διαμορφωθεί πριν από όλα ένα πλαίσιο σχέσεων ειρήνης μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών ως αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου στη συνέχεια η Ορθοδοξία να κηρύξει, εκφράζοντας την ενότητά της, το αίτημα για την ειρήνη στον κόσμο.

       Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με τη λεπτομερή παρουσίαση από τον Ν.

Ασπρούλη των επιμέρους κεφαλαίων και θεμάτων του βιβλίου όπως επίσης και με ορισμένα περαιτέρω σχόλια πάνω στην εσχατολογική διάσταση της ειρήνης η οποία αποτελεί δώρο του Θεού και Πατρός που δια του Χριστού εν Πνεύματι προσφέρεται προληπτικά εδώ και τώρα στην ιστορία. Τις εργασίες του εργαστηρίου συντόνισε ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Πέτρος Βασιλειάδης, ενώ κατά την διάρκεια του εργαστηρίου προβλήθηκε παρουσίαση με εικόνες από το έργο και τους χώρους της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.

Εκ του Γραφείου Τύπου