Μεγάλη οικονομική βοήθεια από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 27/01/2014

(ΑΠΕ-ΜΠΕ) Τη βοήθεια της Ομογένειας προς την Ελλάδα προβάλλει με ρεπορτάζ της, η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, τονίζοντας, ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων και εκκλησιών της, έχει αποστείλει τέσσερα εκατομμύρια δολάρια από το 2009.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, στο πλαίσιο τριών επισκέψεών του στην Ελλάδα από το 2012, έχει παραδώσει 700.000 δολάρια, σημειώνοντας, ότι η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι ένας από τους «πρωταρχικούς θεσμούς» που συνδέει την Ελλάδα με περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ελληνοαμερικανούς.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο ιστορικός Αλέξανδρος Κύρου του πολιτειακού πανεπιστημίου Σάλεμ στη Μασαχουσέτη, «η τρέχουσα απάντηση (στην κρίση) δεν εκπροσωπεί επουδενί μόνο το παρόν, διότι υφίσταται μια πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των Ελληνοαμερικανών, το δυναμικότερο τμήμα της Διασποράς», προσθέτοντας, ότι «η σχέση αυτή προηγείται χρονικά της ιδρύσεως του ελληνικού κράτους».

Ο κ. Κύρου αναφέρθηκε επίσης στον «ανθρωπιστικό χαρακτήρα» της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και στο γεγονός ότι αυτή συνοδεύεται από κατηγορίες για «σπάταλη και φοροδιαφυγή», χαρακτηρίζοντας τα σκληρά μέτρα λιτότητας ως ένα είδος «ηθικής τόνωσης».

Στην αρχή του ρεπορτάζ επισημαίνεται μια πρόσφατη προσπάθεια ομογενών γυναικών της Νέας Υόρκης για να συγκεντρώσουν χρήματα να τα στείλουν στην Ελλάδα, με σκοπό την ανακούφιση οικογενειών που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και κυρίως παιδιά. Η εκδήλωση έγινε την Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, μια επέτειος που «είναι συνώνυμη» με την προσφορά υπηρεσιών στον άνθρωπο.


 

«Η μητέρα πατρίδα μας χρειάζεται», δήλωσε η Βάλερι Μάρκου, ταξιδιωτικός πράκτορας στο Μπρούκλιν, η οποία αν και βαριά κρυολογημένη ήταν στην εκδήλωση και πωλούσε εισιτήρια και λαχνούς. «Και ποιος άλλος θα πρέπει να βοηθήσει;» διερωτήθηκε η κ.Μάρκου, για να δώσει η ίδια την απάντηση: «Η Αμερική. Αυτή είναι η χώρα που μου πρόσφερε μόρφωση. Αυτή είναι η χώρα που μου βάζει τρόφιμα στο τραπέζι μου. Εμείς θα βοηθήσουμε κάθε χώρα που έχει ανάγκη. Και η Ελλάδα είναι η χώρα των προγόνων μου».

 

Στο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, σημειώνεται, ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι προσπάθειες βρίσκονται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ένα από τα «κύρια όργανα» που ενώνουν την Ελλάδα με περισσότερα από ένα εκατομμύριο Ελληνοαμερικανών.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται, ότι όπως και οι φίλες της, Ελένη Ψαρρά και Στέλλα Παναγάκου, η κ. Μάρκου είναι ενεργό μέλος της Εθνικής Φιλοπτώχου, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής, που αποτελείται από γυναίκες.

 

Συγκεκριμένα, ως μέλη της Φιλοπτώχου της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν, έχουν κάνει τέσσερα ταξίδια αρωγής προς την Ελλάδα από το 2008, παραδίδοντας χιλιάδες δολάρια και τόνους ειδών ένδυσης και τροφίμων, ενώ αναφορά γίνεται λόγος στις συνέπειες της κρίσης μέσα στην ελληνική κοινωνία.

 

Η κ.Ψαρά μίλησε για την επιστροφή πολλών Ελλήνων σε παλιές συνήθειες (πχ καύση ξύλου για θέρμανση) για να μπορέσουν να επιβιώσουν, ενώ υπάρχει αναφορά και σε πτυχιούχους Έλληνες που εγκατέλειψαν την Ελλάδα και βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για να αναζητήσουν εργασία.

 

Τέλος, καταγράφονται οι γενικότερες δραστηριότητες της Φιλοπτώχου για στήριξη ασθενών και απόρων, καθώς και για επιστημονικές έρευνες για την καταπολέμηση ασθενειών.

 

Το δημοσίευμα συνοδεύεται από φωτογραφία του Δημήτρη Πανάγου με την κ. Ψαρά της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος να διανέμει φαγητό σε άστεγους και άπορους, στην Αθήνα το 2010.