Εορτή οσίου Ξενοφώντος στη Νέα Βράχα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/01/2014

(Ι.Μ.Ξενοφώντος) Η μνήμη του Οσίου Ξενοφώντος εορτάσθηκε την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νέας Βράχας Λαμίας, στον οποίο φυλάσσεται τεμάχιο του Ιερού του Λειψάνου.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον τιμώμενο άγιο και στην Ευαγγελική περικοπή του Ζακχαίου τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο Ζακχαίος γίνεται διδά­σκα­λος για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να συναντήσουν το Θεό. Πρώτα νικά τον εαυτό του, τα­πει­νώνεται, θυσιάζει την αξιοπρέπειά του, το κύρος του. Με την ταπείνωση ελευθερώνεται από τα δεσμά του εγωι­σμού και κάνει το πρώ­το βήμα για να συναντήσει τον Χριστό. Ύστερα προχωρεί στην αποκατάσταση των σχέσεών του με τους συναν­θρώπους του. Το τρίτο στάδιο της επιστροφής του είναι η ένωσή του με το Θεό. Ελευθερωμένος από τα δεσμά του εαυτού του, αποκα­θι­στά τις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του και οδηγείται στο Θεό. Απάρνηση του εγώ, αποκατάσταση των αδικιών και τέλεια κάθαρση. Αν δεν περάσουμε από τα στάδια αυτά ματαιοπονούμε, δεν πρόκειται ποτέ να συνα­ντή­σουμε το Θεό.

Μετά τη Θεία Λειτουργία το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού προσέφερε κέρασμα στο οποίο παρεκάθισε και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος, ο οποίος είχε μια ευχάριστη συνομιλία με τους ενορίτες.