Εργα αποκατάστασης του Μητροπολιτικού ναού στον Πύργο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 24/01/2014

patrisnews.gr-Αρχίζουν τα έργα αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στον Πύργο  με την εγκατάσταση του εργολάβου χθες παρουσία  του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτου κκ Γερμανού, του πρώην υπουργού Πολιτισμού και βουλευτή Κώστα Τζαβάρα και του αναπληρωτή προισταμένου της Δνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Θεμιστοκλή Βλαχούλη. 

Ο ιερός Ναός αγίου Νικολάου στον Πύργο είναι ένα εκκλησιαστικό Μνημείο του 19 αιώνος, τρίκλητη Βασιλική, περίπου 1000 Μ2 εμβαδού, μοναδικό στο είδος του Πανελλαδικά. Το υπέδαφος επί του οποίου έχει ανεγερθεί είναι πάνω σε ρήγμα και οι κατά καιρούς σεισμοί, μάλιστα δε ο σεισμός του 2008, του έχουν επιφέρει πολλές ζημιές.

Οι κινήσεις της Μητρόπολης και η καθοριστική παρέμβαση του πρώην υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα  άνοιξαν τον δρόμο για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ και την άμεση κατασκευή του. 

Ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης κκ Γερμανός ευχαρίστησε χθες όλους όσους βοήθησαν και στήριξαν αυτή την προσπάθεια , και  ιδιαιτέρως τον κ Τζαβάρα που επί των ημερών του στο υπουργείο Πολιτισμού εντάχθηκε το έργο στο ΕΣΠΑ.  Από την πλευρά του ο κ Τζαβάρας τόνισε ότι το έργο αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου είναι εξαιρετικής σημασίας διότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά μνημεία στην χώρα.

 

Γιώργος Κ.Ροζής